Moskva prijeti sankcijama Crnoj Gori

Dodajte komentar

Portparol Vladimira Putina, Dimitri j Peskov je kazao da u Kremlju ne isključuju mogućnost da Rusija usvoji recipročne mjere prema Crnoj Gori, Albaniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Ukrajini koje su se pridružile Evropskoj uniji u produženju vremena trajanja sankcija protiv Rusije.„Ove mjere naravno, mogu biti donijete. Još jednom ponavljamo da je osnovni princip reciprocitet”, rekao je Putinov portparol, prenosi portal “Sputnik Njuz”.

Prethodno je Evropski savjet saopštio da su, osim članica EU, Crna Gora i ovih pet zemlje produžile sankcije Rusiji.

Sankcije EU se odnose na određene kompanije i osobe ruske i ukrajnske nacionalnosti, uglavnom bliske Putinu, kojima je zamrznuta imovina i zabranjen ulazak U članica EU i državama koje su se priključile restriktivnim mjerama.

U četiri odvojena saopštenja Savjeta EU navodi se da se Crna Gora uskladila sa produživanjem četiri odvojena, ranije uvedena, paketa sankcija.

Navodi se da se Crna Gora, te Albanija, Island, Norveška, Lihtenštajn i Ukrajna uskladila sa odlukama tog tijela kojima se Rusiji produžavaju restriktivne mjere na 2016. zbog stanja u Ukrajini, nelegalnog anektiranja Krima i Sevastopolja, te uloge Rusije u destbilizaciji Ukrajine

“Savjet je 22. juna usvojio Odluku kojom produžava postojeće mjere do 31. januara 2016”, navodi se u saopštenju povodom sankcija usljed akcija Rusije koje su destabilizovale Ukrajinu.

Crna Gora se usaglasila i sa odlukom o produženju sankcija zbog ilegalnog pripajanja Krima i Sevastopolja Rusiji do 23. juna 2016.

Usklađivanjem sa odlukom o produženju sankcija zbog situacije u Ukrajini, Crna Gora će paket sankcija produžiti do 6. marta 2016.

Sa te liste izbrisan je Viktor Viktorovič Janukovič, sin bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Crna Gora se usaglasila i sa Odlukom Evropskog savjta kojom se sa liste Sirijaca kojima su uvedene restriktivne mjere brišu Asif Šavkat, bivši ministar odbrane Sirije koji je stradao u bombaškom napadu i Sulejman Maruf biznismen blizak porodici Bašara al-Asada. Sa liste sankcija izbrisana je i Sirijska internacionalna islamska banka.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *