Konzorcijumi ne odustaju od istraživanja nafte i gasa

Dodajte komentar

Konzorcijumi koji su se prijavili za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, ni jedan od tri prijavljena, nijesu obavijestili Vladu da odustaju od tog posla, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije, piše Dan.– Nijesmo dobili informacije o promjeni stava ponuđača, tako da nastavljamo sa aktivnostima u vezi sa tenderima – kazali su Danu predstavnici Ministarstva.

U Hrvatskoj su od istraživanja nafte i gasa u podmorju te države u posljednja dva dana odustala dva konzorcijuma.

Konzorcijum američkog Marathon Oila i austrijskog OMV-a, koji je trebalo da istražuje naftu i gas na sedam jadranskih istražnih polja od njih ukupno deset, obavijestio je u srijedu hrvatsku Agenciju za ugljovodonike da neće potpisati ugovor o koncesiji i da izlazi iz posla.

U četvrtak je od istraživanja nafte i gasa odustao i američki ExxonMobil, koji je dogovarao saradnju s hrvatskom Inom.

Američko-austrijski konzorcijum, koji je trebalo da istražuje naftu i gas kod Prevlake, odustao je od tog posla zbog spora Hrvatske i Crne Gore. Taj konzorcijum se javio i na tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Crna Gora, prilikom raspisivanja tendera za ukupno 13 blokova, nije oglašavala blokove u zoni Prevlake zbog nerješenog odnosa sa Hrvatskom.

Na tender se javilo ukupno šest kompanija, odnosno tri konzorcijuma. Pored američko-austrijskog, ponude su dostavila još dva konzorcijuma – italijanski ENI i ruski Novatek, kao i grčko-engleski konzorcijum Energean Oil&Gas i Mediterranean Oil&Gas.

Tender je raspisan krajem jula 2013, a zatvoren je 15. maja prošle godine.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *