Kinezi iskopirali “Teslu”

Nakon što su, sa manje ili više uspjeha, iskopirali mnoge modele poznatih svjetskih proizvođača automobila, bilo je samo pitanje vremena kada će Kinezi odlučiti da kloniraju najluksuzniji i najnapredniji elektromobil današnjice – Teslin Model S.

Kineski specijalizovani automobilski sajtovi nedavno su najavili da će do sada nepoznata kompanija Youxia Motors krajem jula predstaviti električni superautomobil.

Iako se spekulisalo da je u pitanju sportski kupe, ispostavilo se je reč o luksuznoj limuzini – Youxia X, koja je inspirisana Modelom S američkog proizvođača Tesla Motors.

Vizuelna sličnost sa originalom ogleda se prije svega u dizajnu prednje maske, ali ima tu i stilskih elemenata (farovi, oblik haube…) koji su pozajmljeni od italijanskih sportskih automobila, poput Ferrarija ili Maseratija.

Uticaj Tesle S očigledan je kada se zaviri u kabinu – dizajn volana, instrument table i centralne konzole sa ogromnim ekranom multimedijalnog sistema prekopiran je od američkog modela.

Međutim, Kinezi su uveli i neke originalne, samo njima svojstvene detalje.

Na primjer, prednja maska je pretvorena je u svojevrstan svjetleći displej na kome se, na primjer, mogu prikazivati emotikoni i razni simboli.

Pogonski sistem modela Youxia X sastoji se od elektromotora snage 360 ks i baterija.

Kao i kod Tesle S u ponudi je nekoliko setova pogonskih baterija – od 40, 60 i 85 kWh.

Proizvođač tvrdi da sa baterijama od 85 kWh automobil ima autonomiju kretanja od oko 460 km, što je u rangu odgovarajuće verzije Teslinog Modela S.

S obzirom da je snaga motora gotovo identična kao kod standardnog Tesle S 85, kineski klon ima i slične performanse – za ubrzanje od 0 do 100 km potrebno mu je oko 5,6 s.

Youxia X možda nije previše originalan, ali je zato relativno jeftin u poređenju sa originalom. Kompanija planira da ga plasira na domaće tržište po početnoj cijeni od 32.000 dolara, dok bi top verzija koštala 48.000 dolara.

Poređenja radi, Tesla S se u Kini prodaje po cijeni od oko 120.000 dolara.

Youxia Motors se nada da će proizvodnja modela X početi 2016, dok bi prvi primjerci u prodajne salone mogli da stignu 2017. godine. U međuvremenu, sa nestrpljenjem očekujemo komentar prvog čovjeka Tesla Motorsa – Ilona Maska.

1

 

2

 

Check Also

Sindikat traži ograničenje cijene goriva

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću u kome …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *