Kinezi iskopirali “Teslu”

Dodajte komentar

Nakon što su, sa manje ili više uspjeha, iskopirali mnoge modele poznatih svjetskih proizvođača automobila, bilo je samo pitanje vremena kada će Kinezi odlučiti da kloniraju najluksuzniji i najnapredniji elektromobil današnjice – Teslin Model S.

Kineski specijalizovani automobilski sajtovi nedavno su najavili da će do sada nepoznata kompanija Youxia Motors krajem jula predstaviti električni superautomobil.

Iako se spekulisalo da je u pitanju sportski kupe, ispostavilo se je reč o luksuznoj limuzini – Youxia X, koja je inspirisana Modelom S američkog proizvođača Tesla Motors.

Vizuelna sličnost sa originalom ogleda se prije svega u dizajnu prednje maske, ali ima tu i stilskih elemenata (farovi, oblik haube…) koji su pozajmljeni od italijanskih sportskih automobila, poput Ferrarija ili Maseratija.

Uticaj Tesle S očigledan je kada se zaviri u kabinu – dizajn volana, instrument table i centralne konzole sa ogromnim ekranom multimedijalnog sistema prekopiran je od američkog modela.

Međutim, Kinezi su uveli i neke originalne, samo njima svojstvene detalje.

Na primjer, prednja maska je pretvorena je u svojevrstan svjetleći displej na kome se, na primjer, mogu prikazivati emotikoni i razni simboli.

Pogonski sistem modela Youxia X sastoji se od elektromotora snage 360 ks i baterija.

Kao i kod Tesle S u ponudi je nekoliko setova pogonskih baterija – od 40, 60 i 85 kWh.

Proizvođač tvrdi da sa baterijama od 85 kWh automobil ima autonomiju kretanja od oko 460 km, što je u rangu odgovarajuće verzije Teslinog Modela S.

S obzirom da je snaga motora gotovo identična kao kod standardnog Tesle S 85, kineski klon ima i slične performanse – za ubrzanje od 0 do 100 km potrebno mu je oko 5,6 s.

Youxia X možda nije previše originalan, ali je zato relativno jeftin u poređenju sa originalom. Kompanija planira da ga plasira na domaće tržište po početnoj cijeni od 32.000 dolara, dok bi top verzija koštala 48.000 dolara.

Poređenja radi, Tesla S se u Kini prodaje po cijeni od oko 120.000 dolara.

Youxia Motors se nada da će proizvodnja modela X početi 2016, dok bi prvi primjerci u prodajne salone mogli da stignu 2017. godine. U međuvremenu, sa nestrpljenjem očekujemo komentar prvog čovjeka Tesla Motorsa – Ilona Maska.

1

 

2

 

https://youtu.be/aLyHoRH2_Yw

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *