O odboru za autoput će nakon odmora

Dodajte komentar
Ilustracija

Skupština neće do kraja jula zakazivati vanrednu sjednicu na kojoj bi se našao predlog odluke o formiranju odbora za kontrolu i praćenje realizacije izgradnje autoputa, potvrdilo je za „Dan” više poslanika nakon jučerašnjeg kolegijuma. Oni su naveli da je na dnevnom redu tekuće sjednice 55 tačaka, te da niko od predlagača nije tražio zakazivanje nove sjednice o tom pitanju.Predlog odluke o formiranju odbora napisao je MANS, a potpisalo ga je i predalo u skupštinsku proceduru 13 poslanika.

MANS je predložio da odbor prati i kontroliše kako se troše sredstva za autoput. Predlogom odluke, državne institucije i pravna lica bi morali da im dostavljaju u roku od osam dana tražena dokumenta, a odbor bi ih objavljivao na sajtu. Time bi i građani mogli da prate realizaciju najvećeg infrastrukturnog projekta, vrijednog preko milijardu dolara.

MANS je insistirao da se odbor formira prije godišnjih odmora kako bi od septembra, za kada su najavljeni glavni radovi, počeo sa radom. Ovako će glavni radovi na autoputu početi, a odbor će, ukoliko bude podrške većine, biti formiran sa mjesec do dva zakašnjenja.

Izgradnja autoputa od Smokovca do Mateševa, prema ugovoru, trebalo je da košta 809,7 miliona eura, ali će zbog kredita uzetog u dolarima ta cifra znatno porasti. Kredit kod Eksim banke iznosi 944 miliona dolara, koji su u trenutku potpisivanja kredita iznosili 690 miliona eura. Sada taj iznos u dolarima vrijedi 120 miliona eura više, jer je euro pao u odnosu na dolar. Vlada nema zaštitu od toga, i može samo da se nada da će euro ojačati.

Rok za završetak radova na 41 kilometar dugoj dionicije 11. maj 2019. godine.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *