I ExxonMobil odustaje od nafte u Jadranu

Dodajte komentar
Ilustracija

Konzorcijum američkog Marathon Oila i austrijskog OMV-a, koji je trebao istraživati naftu i gas na sedam jadranskih istražnih polja od njih ukupno deset, obavijestio je Agenciju za ugljikovodike da neće potpisati ugovor o koncesiji, i izlazi iz posla samo desetak dana uoči predviđenog potpisivanja ugovora.

Informaciju su potvrdili i u Agenciji, kao i u Vladi, no kako neslužbeno doznaje Novi list, od posla na Jadranu odustao je i američki ExxonMobil, jedna od najjačih naftnih kompanija u svijetu, koja sama nije tražila niti dobila koncesiju, ali je dogovarala saradnju s Inom na dva istražna polja u južnom Jadranu, za koja je ona dobila koncesije.
Riječ je o najzahtjevnijim istražnim poljima, na najvećim dubinama u Jadranu pa se postavlja pitanje hoće li Ina, tehnički ali i finansijski, biti u stanju posao odraditi sama, ili će pak tražiti novog partnera.

Nakon izlaska Amerikanaca i Austrijanaca, u igri za istraživanje nafte i plina ostaju, osim Ine, još samo konzorcijum britanskog Medoilgasa i talijanskog ENI-ja, koji je dobio koncesiju za istraživanje jednog polja u srednjem Jadranu. Marathon Oil i OMV trebali su istraživati jedno – i jedino dato u koncesiju – polje u sjevernom Jadranu, četiri u srednjem i dva u južnom. Prema neslužbenim informacijama, u prvom su istražnom razdoblju, koje bi trajalo tri godine, trebali uložiti 56,8 miliona  eura te uplatiti naknadu od još 10,8 miliona  eura za potpisivanje ugovora s Vladom RH.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *