Nerazumne kamate ne očekuje od CBCG

1 komentar

Novi glavni izvršni direktor Hipo Aple Adria grupe (HAAG) Urlih Kising u razgovoru za “Vijesti” je kazao da su zaiteresovani da postignu dugoročno rješenje sa klijentima u vezi sa kreditima koji su odobreni sa klauzulom u švajcarskim francima, ne precizirajući koje je to rješenje.

Smatra da Centralna banka (CBCG) neće imati nerazumne zahtjeve kada je riječ o ograničenju kamatnih stopa. Uz to, najavljuje da će poslovanje na crnogorskom tržištu usmjeriti na stanovništvo i mala i srednja preduzeća, te na razvoj online i proizvoda korišćenjem mobilnih aplikacija.

Kising nije precizirao koja su to dugoročna rješenja koja nude klijentima za rješenje problema u švaj carskim francima.

” Klijenti su uvijek imali mogućnost da konvertuju kredite u eure. Ta naša ponda je postojala i u vrijeme kada je odnos eura i švaj carskog franka bio na nivou iznad 1,20, a i sada je to moguće. Zainteresovan sam da postignemo dugoročno rješenje koje je u interesu i banke i klijenata. Postoje predloži ’na stolu’, ima razgovora sa regulatorom i Vladom i otvoreni smo za diskusiju gdje predstavljamo naš stav”, kazao je Kising.

On je na čelo HAAG postavljen nedavno kada su američki fond Advent Internešnal i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kupili mrežu HAAG u Jugoistočnoj Evropi.

Sagovrnik “Vijesti” je kazao da su odlučili da kupe Hipo grupu u pet zemalja bivše Jugoslavije (Crna Gora, Srbija, BiH, Hrvatska i Slovenija) jer tu vide atraktivno tržište i dobar posao.

“Advent je poznat po tome da kupuje i izgrađuje poslovne subjekte, a ne da ulazi u neki finansijski inženjering kako bi kasnije prodavao. Vidimo dobru šansu da izgradimo posao i iskoristimo momenat za pravi povratak grupe na tržište. Želimo da fokus poslovanja stavimo na naše poslovanje sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima. Cilj je profitabilan biznisprofitabilan”, kazao je Kising.

Iz Hipo grupe ranije je najavljeno da će u Crnu Goru da ulože oko 50 miliona eura u ovoj godini.

Kising navodi da će i u Crnoj Gori imati snažnu orijentaciju na poslovanju sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima, te širenju poslovanja.

“Planiramo da investiramo u digitalne kanale (online prodaja prozvoda i usluga, aplikacija za proizvode online ili putem mobilnih aplikacija) i mogućnosti pružanja usluge klijentima putem raznih atraktivnih proizvoda”, istakao je Kising.

Na pitanje kakav je njegov stav o tome što Centralna banka hoće da zakonski ograniči kamatne stope kazao je da to zavisi od nivoa kamatne stope koji postave.

“Kada je ranije bila donesena privremena mjera ograničenja kamatnih stopa nije na nas uticala jer smo imali niže kamate. Mi nijesmo u toj vrsti (cjenovnog) tržišta i prilično sam relaksiran. Naravno, osim ako ne bude nekih nerazumnih zahtjeva, a to svakako ne očekujem”, rekao je Kising.

Da se regulativa o porezima ne mijenja često Kising smatra da je za Crnu Goru presudno da ima stabilan regutatorni i politički ambijent i efikasnu administraciju. “Mislim da je poslovna klima takva da već ima investicija. Bitno je da se o investicijama donose odluke uz dozu sigurnosti i da se regulativa o porezima ne mijenja često.

Važno je da imate podršku efikasne administracije. Na primjer kada klijenti I neka kompanija apliciraju za dozvolu da imaju podršku od te administracije na brz i jasan način. Isto važi i za pravosudni sistem gde sudovi treba da rade na brz način”, rekao je Kising.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ovo pocinje da zvuci na najobicniju salu. Na stranu da “ocekivanje” moze biti tumaceno pritiskom na regulatora i zemlju sto ovaj bankar sigurno ne smije uraditi u Austriji, iako je svemocni bankar. Bar ne zvanicno.

    Ali, da finansijska institucija sa najrazmazenijim i nestrucnim timom ICT-evaca (interno i eksterno) bi da razvija mobilno bankarstvo. To je prosto vrhunska sala, koju dodatno potkrijepljuje cinjenica ulaganja od svega 50 miliona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *