Moguć naftni šok

Dodajte komentar

Sa svjetskih tržišta dolaze ponovo loše vijesti za rusku, ali i arapsku ekonomiju – cijena nafte marke Brent pala je na 53,7 dolara po barelu.

Učesnici ruskog deviznog tržišta su brzo reagovali i počeli da spekulišu na padu rublja. Kao rezultat, rublja je doživjela najveći pad za posljednja četiri mjeseca u odnosu na dolar i euro.

Ruskim vlastima je sve teže da kriju  zabrinutost što se tiče budućnosti ruske ekonomije, usprkos pokušajima da se sačuva mir, piše Slobodna presa.

Tako je portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov priznao da Kremlj i ruska ministarstva “pažljivo prate promjene cena nafte”.

On je pritom predložio da se ne izvode “ishitreni” zaključci jer, prema njegovim riječima, kretanje kursa je često nestabilno i ponekad se kreće u različitim pravcima.

Posljednju tvrdnju je teško osporiti, ako se zaboravi činjenica da je 2013. godine prosječna cijena nafte iznosila 109 dolara po barelu, što je duplo više od sadašnjih pokazatelja.

Analitičari banke Morgan Stanley dali su prognozu koju je prošle nedelje objavila agencija Bloomberg i koja ne nudi razlog za optimizam.

Po njihovom mišljenju, već ove godine bi mogao početi trogodišnji period dugotrajnog pada cijena nafte, koji će ponoviti scenario iz 1986. godine, kada je prekomjerna proizvodnja “crnog zlata” cijenu oborila na 10 dolara za barelu (što je oko 20 dolara po današnjem kursu).

Ministar ekonomskog razvoja Rusije Aleksej Uljukajev je pokušao da umiri rusku javnost, izjavivši da 2015. godine rublja neće značajno mijenjati svoju vrijednost.

Istina, nešto slično se moglo čuti i uoči devalvacije ruske valute krajem prošle godine, kada je rublji prepolovljena vrijednost u odnosu na vodeće svjetske valute, piše Slobodna presa.

I Arape brine niska cijena nafte. Tako su Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli subvencije za benzin, zbog čega će litra benzina poskupjeti za 24 odsto.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *