Da li je Putin najbogatiji čovjek na svijetu?

Bivši “Putinov bankar” tvrdi da je ruski predsjednik Vladimir Putin najbogatiji čovjek svijeta dok god drži vlast. “Sve što pripada teritoriji Ruske Federacije, Putin smatra svojim,” rekao je Sergej Pugačev za Guardian. “On je najbogatiji čovjek svijeta dok ne prepusti moć”.

Pugačev, do nekoć blizak Putinu, a danas njegov ogorčeni protivnik, vodi bitku s ruskom državom. On je 2011. godine napustio Rusiju i većinu vremena boravi u Londonu.

U razgovoru za Guardian, Pugačev pripoveda o zahlađenju odnosa s ruskim predsjednikom i, kako kaže, “začuđujućem pohodu” ruskih vlasti na njegovo poslovno carstvo vrijedno 15 milijardi dolara.

Pugačev je posjedovao dva velika brodogradilišta, najveći rudnik svijeta i značajan broj nekretnina u Moskvi i Sankt-Peterburgu, ali je ostao bez svega, na sličan način na koji su to iskusili drugi ruski tajkuni kojima je država zaplijenila imovinu.

S druge strane, Kremlj tvrdi da je Pugačev lopov i navodi da je isisao stotine miliona dolara kroz zajmove centralne banke na vrhuncu finansijske krize 2008. godine. Pugačev optužbe, koje naziva apsurdnima, pokušava da ospori na londonskom sudu.

“Država nešto ukrade i onda mora da brani svoju krađu” tvrdi Pugačev. Dok pozadinu optužbi i protivoptužbi između Pugačeva i Rusije utvrđuje sud, tvrdnju da je ruski predsjednik najbogatiji čovjek svijeta iznose i drugi.

Iako procjene variraju, pojedini analitičari veruju da Putinovo bogatstvo iznosi oko 200 milijardi dolara, kako je to u februaru sugerisao menadžer Bill Browder za CNN. U slučaju da je takva procjena tačna, što niko ne može sa sigurnošću da tvrdi, Putin je dva i po puta bogatiji od Billa Gatesa.

“Nakon 14 godina na vlasti u Rusiji, prema količini novca koju je zemlja zaradila, i količini novca koji nije potrošen na škole, ceste, bolnice…sav taj novac je u imovini, na računima u Švajcarskoj, dionicama i fondovima kojima upravlja Putin i njegovi pomoćnici,” tvrdi Pugačev u intervjuu za Guardian.

Izvor: Bizlife

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.