Postoji li put do vrha za talentovanu, ali siromašnu djecu?

Dodajte komentar

Bogati roditelji svojoj manje talentovanoj djeci obezbjeđuju najbolje mogućnosti, tako da uprkos nedostatku određenih kvaliteta, odrastu u imućne ljude. S druge strane, nadarena djeca iz siromašnijih porodica rijetko se “probiju” do njihovog klasnog nivoa.

Djeca iz bogatijih porodica, ali sa manje akademskih sposobnosti imaju 35 odsto više šanse da će odrasli u ljude s dobrim primanjima, nego mnogo nadarenija djeca iz siromašnih porodica, pokazalo je otkriće britanske Komisije za društvenu mobilnost i dječje siromaštvo.

Studija je pratila živote 17.000 ljudi rođenih u Britaniji u istoj nedelji 1970. godine. Potencijal za uspjeh obično se javlja mnogo niže na porodičnom stablu, pa ga djeca obično duguju svojim dedama.

Faktori koji utiču na uspjeh djeteta kasnije u životu uključuju stepen obrazovanja njihovih roditelja, tip srednje škole koju upišu i najviše kvalifikacije koje steknu.

Bogatiji roditelji često pomažu djeci koristeći svoje društvene kontakte i pronalazivši im korisna radna mjesta za praksu. Oni su bolje usmjereni u pogledu karijere i fokusirani na vještine poput samopouzdanja i liderstva.

Ispitujući uspjeh učesnika istraživanja do njihove 42. godine, izvještaj je pokazao da “nadarena djeca iz manje bogatih porodica bivaju manje uspješna kasnije tokom života u promjeni ovog ranog visokog potencijala u kasniji uspjeh na tržištu rada”.

Načelnik komisije Alan Milburn kaže da su otkrića istakla “društveni skandal”.

“Odavno se zna da postoji staklena tavanica u britanskom društvu koja sprječava djecu sa potencijalom da napreduju do vrha. Ovo otkriće pokazuje da postoji i stakleni pod, koji blokira društvenu mobilnost odozgo”, smatra on.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *