Njemački ekonomisti za opciju bankrota članica eurozone

Nezavisni ekonomski savjetnici njemačke vlade se zalažu za uspostavljanje mehanizma za rješavanje problema nesolventnih članica eurozone koji bi spriječio izbijanje budućih kriza i omogućio članicama da, u krajnjem slučaju, napuste blok jedinstvene valute, prenosi britanska agencija Rojters.

U specijalnom izvještaju, pet njemačkih stručnjaka poznatijih kao „mudraci“, navode da je grčka dužnička kriza ukazala na hitnost potrebe za dodatnim reformama kako bi evrozona postala stabilnija.

Za hvatanje u koštac sa krizom u eurozoni je, pored mjera kao što je jačanje evropske bankarske unije, potreban i mehanizam koji bi rješavao problem nesolventnih država, ocijenjuju njemački ekonomisti.

„Kako bismo osigurali jedinstvo monetarne unije, moramo prihvatiti činjenicu da glasači u zemljama-kreditorima nisu spremni da trajno finansiraju zemlje-dužnike“, izjavio je predsjednik Savjeta njemačkih ekonomskih stručnjaka, Kristof Šmit.

Mehanizam za spasavanje nesolventnih država bi, kako tvrde njemački stručnjaci, primorao kreditore da snose gubitke u slučaju bankrota države, dok bi mogućnost izlaska članice iz eurozone trebalo da ostane „na stolu“, ali samo kao posljednja varijanta.

„Konstantno nekooperativna članica ne bi trebalo da ugrožava postojanje eura“, navodi se u izvještaju savjeta, i upozorava protiv osnivanja ministarstva finansija eurozone, jedinstvene evropske šeme za osiguranje nezaposlenih ili kreiranja ekonomske vlade eurozone.

Izvor: Capital.ba

Check Also

Ko kupuje najskuplje stanove u Srbiji?

I pored pandemije, tržište nepokretnosti u Srbiji u posljednjem kvartalu prošle godine beleži rast od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *