Kissing: Namjeravamo da investiramo a ne da prodajemo Hypo grupu

Bankarska grupa Hypo Alpe Adria nastaviće da posluje i investira u Srbiji i regionu i to će podržati sa više od dvije milijarde eura do 2022. godine, izjavio je danas u Beogradu predsjednik Izvršnog odbora Hypo grupe Ulrich Kissing.

U fokusu Hypo banke biće širenje poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima, kao oblastima u kojima postoji najveći potencijal za rast, rekao je u razgovoru sa novinarima Kising koji je od polovine jula na čelu grupacije sa poslovanjem u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Kissing je rekao da neće biti prekinuto ni poslovanje sa kompanijama i javnim sektorom, ali da se u poslovima sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima očekuje brži rast od prosjeka tržišta.

“Sredstva veća od dvije milijarde eura za likvidnost i kapital omogućiće da se posao razvija”, rekao je on, ali je istakao da će banke morati tokom vremena da razvijaju i sopstvenu bazu sa finansiranje.

Kissing je rekao da grupa sa pokazateljem adekvatnosti kapitala iznad 20 odsto i čistim kreditnim portfoliom sa procentnom nenaplativih kredita oko 12 odsto, ima odličnu osnovu za razvoj.

On je rekao i da su fond Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kao investitori u finansijskom sektoru poznati po tome da razvijaju poslovanje i da nisu preuzeli Hypo grupu da bi je brzo preprodali.

“Namjeravamo da investiramo, razvijamo posao na održivim i profitabilnim osnovama”, istakao je Kissing.

Na pitanje da li bi bili zainteresovani za preuzimanje neke od grčkih banaka u Srbiji, ukoliko budu ponuđene na prodaju, Kising je rekao da su, za sada, usredsređeni na unapređenje i razvoj sopstvenog posla, ali i da imaju krute okvire za to koliko su spremni da plate za neku banku.

Hypo grupa ima oko 1,2 miliona korisnika i 250 filijala u pet zemalja regiona.

Investicioni fond Advent i EBRD okončali su u julu 2015. preuzimanje Hypo grupe Alpe Adria od Heta Asset Resolution, entiteta nekadašnje Hypo Alpe Adria banke u vlasništvu Austrije.

Izvor: Bizlife

Check Also

Šteta od Brexita 100 milijardi funti godišnje

Tri godine nakon izlaska iz Evropske unije, Britanci još nisu osjetili obećanu korist od Brexita. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.