Samo je šest važnih dionica

Dodajte komentar

Dobitke američkih dioničkih indeksa u ovoj godine generiše smo nekoliko dionica. Ovaj podatak izvor je zabrinutosti za dugoročno zdravlja američkog tržišta kapitala, piše Wall Street Journal.Od 644 milijarde dolara koliko iznosi dodana tržišna vrijednost Nasdaqa u ovoj godini, više od pola iznosa otpada na samo šest kompanija: Amazon.com Inc., Google Inc. Apple Inc., Facebook Inc., Netflix Inc. I Gilead Sciences Inc.

Amazon, Google, Apple, Facebook, Gilead i Walt Disney najviše su doprinijeli povećanju tržišne kapitalizacije sastavnica indeksa S&P 500 za 199 milijardi dolara.

Koncentrisani dobici podstiču zabrinutost da bi slaba trgovina većeg dijela tržišta mogla prevladati i naglo povući indekse prema dolje. Mnogi investitori prisjećaju se ranijih razdoblja kada su indeksi dosezali rekorde, među kojima su rekordna 2007. i ludilo s kraja devedesetih kada je sve manje i manje dionica vuklo indekse prema gore.

Ove godine S&P je porastao jedan posto, a Nasdaq 7,4 posto.

Ostali pokazatelji takođe su upozoravajući. Broj dionica iz sastava Nasdaqa koje ove godine bilježe pad vrijednosti premašio je broj dionica koje rastu. Ova pojava u prošlosti bila je bila je karakteristična za razdoblje prije tržišnih kriza, upozoravaju analitičari.

Prošlog ponedjeljka, nakon što je indeks S&P dostigao novi rekord, gotovo isti broj dionica zabilježio je pad vrijednosti na najniži nivo u ovoj godinu, kao i rekordno visoku vrijednost u ovoj godini, pokazuje istraživanje kompanije Ned Davis Research. To je još jedna naznaka primijećena prije ulaska tržišta u turbulencije 2013. i 2014. S&P je sada 2,4 posto ispod rekordnog od 21. maja, a Nasdaq je prošlog ponedjeljka dostigao istorijski rekord i od tada je pao 2,5 posto.

To što rast predvodi samo nekoliko dionica ne znači nužno da je tržište nezdravo ili da će dionice pasti. Skeptici od proljeća 2009., kada je počeo rast dionica, upozoravaju da je preokret neizbježan, pozivajući se na razne razloge, od neujednačenog oporavka ekonomije do rasta odnosa cijena i dobiti (price/earnings ratio).

Ipak, mnogi analitičari nelagodno se osjećaju zbog širenja jaza između vodećih rastućih dionica i ostatka tržišta. Mnogi slute da je tržište blizu prekretnice, ali niko ne može predvidjeti šta će se zbilja dogoditi.

“Moguća su dva puta. Ili će cijelo tržište potonuti… ili će se tržište proširiti“, smatra Scott Migliori, koji upravlja 740 miliona dolara vrijednim fondom AllianzGI Focused Growth. Krajem marta Apple, Amazon i Facebook bili su među pet vodećih dionica u portfoliju fonda, ali Migliori je srezao internet i biotehnološki portfolio na račun „klasičnih“ industrijskih dionica te dionica vezanih uz zdravstvenu hzaštitu koje u proteklom razdoblju nisu rasle tako brzo.

U prošlosti je postkrizni rast bio obilježen znatno širom lepezom dionica koje su gurale indekse prema gore. Nasdaq je 2013. Porastao 38 posto, a prema analizi Jones Tradinga doprinos triju vodećih dionica bio je 17 posto. . S&P 500 porastao je iste godine 30 posto, a doprinos triju vodećih dionica bio je 8 posto.

Prošle godine dobici oba indeksa bili su više fokusirani, ali još uvijek manje nego ove godine. Nasdaq je u 2014. porastao 13 posto, a tri vodeće dionice doprinijele su 32 posto, dok je S&P 500 porastao 11 posto, uz doprinos triju vodećih dionica od 16 posto.

U 2013. i 2014., dakle, rastao je znatno širi spektar dionica., a sada je novac usmjeren na samo nekoliko dionica.

U ovoj godini Nasdaq je porastao 7,4 posto, a Amazon, Google i Apple generisali su 37 posto tog dobitka: Amazonu je tržišna vrijednost porasla 71 posto, za 104 milijarde dolara, Googleu 23 posto odnosno za 79 milijardi dolara, a Appleu 13 posto odnosno za 63 milijarde dolara.

“Oprezan sam, jer sam to već viđao u prošlosti“, kaže John Carey, fond menadžer 5,2 milijarde vrijednog fonda Pioneer , u kojem je Apple druga najzastupljenija dionica. Neke karakteristike sadašnjeg tržišta podsjećaju na ono što se događalo krajem devedesetih kada se rasprsnuo tehnološki balon.

Uoči pucanja balona u martu 2008. vodećih šest dionica u sastavu S&P indeksa generisale su cijeli rast tržišne vrijednosti sastavnica indeksa u toj godini.

Energetske dionice i dionice vezane uz sirovine pod pritiskom su zbog krize na tržištu sirovina, a pod pritiskom su čak i neke tradicionalno uspješne tehnološke dionice, poput proizvođača čipova Intela koji je ove godine izgubio 23 posto ili Qualcomma koji je izgubila 17 posto.

Dionicama iz sastava indeksa S&P 500 danas se trguje po 18,5 puta većoj cijeni od dobiti u posljednjih godinu dana. Početkom godine odnos je iznosio 17,2 , a desetogodišnji prosjek iznosi 15,7 puta.

U isto vrijeme usporavanje rasta dobiti korporacija i povećanje ključnih kamatnih stopa koje se očekuje do kraja godine čine mnoge ulagače dodatno opreznima. A opet, sve smo to viđali i prethodnih godina. Priča ipak nije tako jednostavna da bismo na temelju prošlih događaja sa sigurnošću mogli predvidjeti što će se događati ubuduće, zaključuje Wall Street Journal.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *