Kinezima nezakonito smanjene akcize na gorivo

Dodajte komentar

Komisija za kontrolu državne pomoći ocijenila je da je predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim se smanjuju akcize na gorivo graditelju autoputa, kineskom CRBC-u, neusklađen sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Ministarstvo finansija je predlogom izmjene člana 52 Zakona o akcizama definisalo da će visina akciza na gasna ulja, koja se koriste kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe, koje uvozi i nabavlja izvođač radova za izgradnju autoputa Bar – Boljare, iznositi 169 eura na 1.000 litara. Za ostale je visina akcize 350 eura na hiljadu litara.

– Komisija je ustanovila da je u pitanju operativna pomoć koja ima za cilj smanjenje tekućih rashoda privrednog društva koja nijesu u vezi sa početnim ulaganjem. Takva pomoć ne može se smatrati usklađenom sa unutrašnjim tržištem, osim ukoliko se dodjeljuje radi rješavanja posebnih ili trajnih slabosti sa kojima se suočavaju privredna društva u manje razvijenim regionima piše u rješenju komisije, u koje je „Dan” imao uvid.

Predlog izmjena Zakon o akcizama Vlada je trebalo da razmatra početkom jula, ali je to odložila kako bi sačekala mišljenje Evropske komisije o predloženom aktu. Smanjena akciza na gorivo za graditelja autoputa kineskog CRBC-a i za podizvođače iz Crne Gore i inostranstva, samo je dio povlastica koje su date Zakonom o autoputu, usvojenom početkom decembra u Skupštini. Usvojenom izmjenom sa kraja prošle godine predviđeno je da izvođač i podizvođači Plate punu cijenu goriva, a da im se razlika naknadno vrati. Novim predloženim izmjenama odmah bi platili umanjenu cijenu goriva.

Predlagač izmjena zakona, Ministarstvo finansija, u obrazloženju člana 52 navelo je da su izmjenu predložili kako bi se lakše implementirao zakon.

Ministarstvo finansija, kao davalac državne pomoći, mora da dokaže da je pomoć primjerena za ostvarivanje ci lja šeme za probleme za čije rješavanjs je pomoć namijenjena. Mora se utvrditi podsticajni efekat i dokazati da je nivo pomoći srazmjeran problemima za čije rješavanje je pomoć namijenjena. S obzirom na to da predlog zakona ne sadrži navedene elemente, komisija je ustanovila da je riječ o nedozvoljenoj opera-

tivnoj državnoj pomoći, koja se dodjeljuje kao podrška realizaciji redovnih aktivnosti privrednog društva, pa shodno članu 4 Zakona o kontroli državne pomoći, predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć kojom se narušava ili se može narušiti slobodna konkurencija na tržištu-piše u rješenju koje je iotpisao Mitar Bajčeta, predsjednik komisije.

Osim smanjenih akciza na gorivo, Vlada je Zakonom o autoputu oslobodila CRBC i podizvođače plaćanja PDV-a, poreza na dobit, carine na uvoz materijala i robe i doprinosa za inostrane državljane angažovane na radovima. Nedavno je izvođače radova na autoputu oslobdila i plaćanja takse za autoput i reprezentativni sport od sedam centi po litru. Taksu je građanima uvela u aprilu i od nje već prihodovala dva miliona eura.

Prema ugovoru za autoput cijena 41 kilometra do Mateševa je 809,6 miliona eura, ali s obzirom na to da je kredit od 944 miliona dolara uzetu američkoj valuti, cijena autoputa će biti preko milijardu eura. Zbog pada eura u odnosu na dolar, cijena je do sad porasla 130 miliona eura.

Glavni radovi 1. septembra, podizvoćačima milioni

Pripremni radovi na autoputu počeli su 11. maja, dok su glavni najavljeni za 1. septembar. Od maja su Kinezi počeli sa pristupnim putevima i građenjem kampova za radnike. Izgradnja kampova je u poodmakloj fazi na nekoliko lokacija, a moraće da izgrade preko 40 kilometara pristupnih puteva.

Do sad je angažovano devet podizvođača iz Crne Gore koji će uzeti devet miliona eura, a u narednom periodu, kako je premijer

kazao, treba da se potvrde ugovori sa Cijevna komercom, vrijedni 19 miliona eura i Montenegro petrolom od 11 miliona. .U završnoj fazi su i pregovori sa Bemaksom i firmom Čelebić. Prema ugovoru, domaće firme treba da uzmu minimum 30 odsto od cijene autoputa, što je preko 250 miliona eura.

Rok za završetak radova je 11. maj 2019. godine.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *