Tužilaštvo provjerava prodaju Duvanskog kombinata

Dodajte komentar

Samostalni poslanik Velizar Kaluđerović kazao je za „Dan” da je obaviješten od Vrhovnog državnog tužilaštva da je predmet o slučaju Duvanski kombinat predat Specijalnom državnom tužilaštvu za organizovani kriminal, te da je izviđajni postupak u završnoj fazi.

Tu informaciju „Danu” je djelimično potvrdila bivši specijalni tužilac za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Đurđina Nina Ivanović.

Specijalno državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala formiralo je predmet u slučaju Duvanskog kombinata. Predmet je još u fazi izviđaja kazala je Ivanovićeva za „Dan” i dodala da ne može dati više detalja o postupku.

Tokom izviđaja tužilaštvo sprovodi dokazne radnje, između ostalog, saslušava i optužene iz prijave kako bi utvrdili da li postoji osnovana sumnja da je neko počinio krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Ukoliko se dokaže da postoji osnovana sumnja za nečiju krivičnu odgovornost, tužilaštvo pokreće istragu po dobijenoj prijavi.

Prema nezvaničnim informacijama „Dana”, VDT je tokom izviđajnog postupka utvrdilo da je tOkom stečajnog postupka bilo radnji sa obilježjem bića krivičnog djela, zbog čega je izvjesno da će biti pokrenuta istraga kada se završi izviđajni postupak.

VDT je počelo da se bavi DKP-om nakon što je Udruženje za zaštitu manjinskih akcionara, koje zastupa Žarko Knežević, podnijelo krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv stečajnog upravnika fabrike Veselina Raičevića. Prijavu su podnijeli sredinom 2013. godine, a kasnije je i proširili na tendersku komisiju za prodaju DKP-a, na čijem čelu je Branko Vujović.

Manjinski akcionari su u prijavi ODT-u naveli da je Raičević, kao stečajni upravnik DKP-a, prije dostavljanja plana reorganizacije i dostavljanja plana od strane Privrednog suda prodao cjelokupnu imovinu DKP-a Zetagradnji za 13,2 miliona, te tako, kako su naveli, zloupotrijebio svoja ovlašćenja i nanio štetu manjinskim akcionarima.

Programirani stečaj je u DKP-u uveden sredinom 2010. godine, imovina Zetagradnji prodata 20 dana kasnije, dok je prije dva dana uveden klasični stečaj jer DKP nije ispunio plan reorganizacije.

To preduzeće duguje za poreze i doprinose preko 46 miliona eura i najveći je poreski dužnik. Nakon što je prije dva dana doneseno rJešenje o likvidaciji preduzeća, početkom avgusta Raičević će po sili zakona podijeliti otkaze za 135 radnika. Proizvodnje u DKP-u nema od 30. juna, kada su je obustavili radnici proizvodnje kojima se duguju tri plate i doprinosi za poslednje tri godine.

Parlamentarna istraga na jesen

Osim tužilaštva, radnjama u DKP-u baviće se i Skupština. Zakonodavni dom će do kraja jula formirati anketni odbor koji će sprovesti parlamentarnu istragu na jesen kako bi utvrdio da li su zaštićeni državni interesi prilikom prodaje imovine fabrike Zetagradnji. Inicijatori parlamentarne istrage su naveli da je imovina prodata za 13,2 miliona, dok je dug prema državi 46 miliona, zbog čega će država ostati bez nekoliko desetina miliona eura. Istakli su i odredbu kupoprodajnog ugovora po kojoj DKP mjesečno plaća 98 hiljada na ime penala Zetagradnji i na osnovu čega je kupoprodajna cijena u petogodišnjem periodu umanjena za nekoliko miliona eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *