Po treći put odložena skupština akcionara Rudnika uglja Pljevlja

Dodajte komentar

Politički problemi DPS-a i SDP-a odložili su po treći put održavanje skupštine akcionara Rudnika uglja, na kojoj je trebalo izabrati novi sastav borda direktora.

Dosadašnji član odbora direktora i bivši predsjednik pljevaljskog SDP-a Munir Redžović otišao je iz te partije, ali pokušava da zadrži mjesto u odboru direktora. Sa druge strane, SDP je na mjesto Redžovića predložio pomoćnika ministra za Manjinska prava Sabahudina Delića. Kako DPS podržava otcijepljeno krilo SDP-a koje predvodi Ivan Brajović, traži se način kako bi Redžović sačuvao mjesto u bordu.

S obzirom na to da se rješenje još nije nađeno, prije dva dana je odložena skupština akcionara i zakazana za 30. septembar. Zvanično obrazloženje nijesmo mogli dobiti, jer je na sajtu Rudnika dato samo obavještenje o odlaganju. Obrazloženja nije bilo. Pokušali smo od predsjednika borda direktora Vladana Dubljevića da dobijemo obrazloženje o odlaganju, ali bezuspješno.

U Rudniku se, prema našim saznanjima, uveliko spekuliše da bi DPS mogao Redžoviću dati mjesto koje pokriva Zoran Gospić, jer je toj partiji potrebno da uz pomoć Redžovića sačuva stabilnu većinu u pljevaljskom lokalnom parlamentu. Njegov glas je tas na vagi u lokalnom parlamentu između opozicije, sa jedne, i DPS-a sa Bošnjačkom strankom, sa druge strane.

Poznavaoci prilika smatraju da ni takvo rješenje ne bi dalo željene rezultate, jer ulaskom Delića u bord DPS i Aco Đukanović, čiji kapital predstavlja Jedan član, ne bi više imali sigurnu većinu. U slučaju tog scenarija predstavnici A2A, koji imaju tri člana u bordu i predstavnik SDP-a mogli bi imati većinu u bordu koji broji sedam članova.

Sadašnji odbor direktora izabran je jula prošle godine. Mandat im je godinu dana. Predstavnici 31 odsto kapitala države su Dubljević, Gospić i Redžović, 11 odsto dionica premijerovog brata zastupa Neda Ivović, dok 39 odsto kapitala A2A predstavljaju Masimo Tiberga, Paolo Roseti i Flavio Bjanko.

Vlada još nije predložila predstavnike državnog kapitala, ali bi to trebalo da uradi u septembru prije održavanja skupštine akcionara. Predlog je trebalo da usvoji u junu, ali su je dešavanja u SDP-u u tome omela.

Osim izbora odbora direktora, odloženo je usvajanje izvještaja o radu i poslovanju Rudnika u 2014. godini, izbor revizora i razmatranje izvještaja o posebnoj reviziji.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *