Najdužu radnu nedelju imaju Rumuni

Zaposleni sa punim radnim vremenom u Rumuniji su prošle godine imali najdužu radnu nedjelju u EU, od 41 sat. Posle njih su najviše radili zaposleni u Luksemburgu, Britaniji, Portugaliji, Njemačkoj i Poljskoj, pokazao je izvještaj Evropske fondacije za poboljšanje uslova rada i života (Eurofand).

S druge strane su radnici u Finskoj i Francuskoj, čija radna nedelja traje 37,3 sata, navodi fondacija u saopštenju objavljenom na svom sajtu.

Manji broj radnih sati Finaca i Francuza znači da oni godišnje rade četiri nedelje manje nego Rumuni. Radna nedelja u Luksemburgu i Britaniji traje 40,9 sati, u Portugaliji 40,4 sata, Njemačkoj 40,3 sata, a Poljskoj 40,2 sata.

U 13 zemalja koje su se priključile EU posle 2004, gradjani rade u prosjeku 40,1 sat nedeljno, gotovo sat više od prosjeka Unije od 39,5 sati, a ispod tog prosjeka su samo Madjarska (39,1 sat), Malta (39,2 sata) i Slovačka (39,3 sata).

Petnaest starih članica EU imaju minimalni godišnji odmor od 26,4 dana, dok novije članice imaju odmor od 21 dan godišnje. Prosječan godišnji odmor na nivou EU traje 25,1 dan, navodi Eurofand.

B92

 

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.