Dobit Rudnika dva miliona

Dodajte komentar

Dobit Rudnika uglja Pljevlja na kraju prvog polugodišta iznosila je 2,12 miliona eura i bila je 13 puta veća nego u istom prošlogodišnjem periodu.Poslovni prihodi Rudnika uglja na kraju juna bili su 25,15 miliona eura, 29 odsto više nego u uporednom periodu. Poslovni rashodi porasli su 23 odsto na 22,48 miliona eura.

A Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je presudu Osnovnog suda u Pljevljima kojom je poništeno , kao nezakonito, rješenje o otkazu bivšem izvršnom direktoru Rudnika uglja Vuku Roćenu. Sud je naložio da Rudnik sa Roćenom sklopi ugovor o radu na neodređeno vrijeme, isplati mu zaostale zarade i uplati doprinose za period u kojem nije radio. S obzirom da je smijenjen prije 16 mjeseci, toliko zarada će morati i da mu se isplati.

Odbor direktora Rudnika 8. aprila prošle godine, na sjednici održanoj u Podgorici, smijenio je kompletan menadžment kompanije, na čelu sa Roćenom. Četiri mjeseca kasnije, polovinom avgusta, Roćenu je uručen otkaz. Otkaz mu je uručen nakon što je u julu imenovan novi odbor direktora, na čijem čelu je od tada Vladan Dubljević.

– Tuženi nije mogao donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa tužiocu, s obzirom na utvrđena prava iz člana 13 ugovora o radu, po kojem tužilac ima prvenstveno pravo rasporeda kod tuženog u skladu sa stručnom spremom, naučnim zvanjem i radnim iskustvom, te potrebama posla navodi se u presudi i dodaje da Rudnik uglja Roćenu nije ponudio odgovarajuće radno mjesto već da mu je dat otkaz, što je protivzakonito.

Roćen je u Rudniku zasnovao stalni radni odnos 1981. godine. Dugogodišnji direktor Rudnika je tužio preduzeće krajem godine, jer je smatrao da je nezakonito dobio otkaz nakon 37 godina rada u kompaniji. Zvanično je tada saopšteno da je razlog smjene istek mandata, dok se nezvanično spekulisalo da je to urađeno na zahtjev jednog od tri najveća akcionara Rudnika, premijerovog brata Aca Đukanovića. Osim Roćena, u istom periodu je smijenjeno više direktora i upravnika.

Roćen je u tužbi naveo da je nezakonito dobio otkaz i da poslodavac nije poštovao njegov ugovor o radu. Roćen smatra da je nakon isteka mandata trebalo da ostane zaposlen u Rudniku, gdje je decenijama radio kao rudarski inženjer i rukovodilac ili da mu se isplati otpremnina.

Na presudu Osnovnog suda u Pljevljima žalio se Rudnik uglja.

Najveći vlasnik Rudnika je italijanska A2A, sa skoro 40 odsto akcija, dok država ima oko 31 odsto akcija.

Na Roćenovo mjesto lani je, u julu, došao Slavoljub Popadić. Roćen je na mjesto izvršnog direktora došao 2007. godine.

Izvor: Dnevne novine, Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *