Najveći hedge fond na svijetu savjetovao ulagačima da do daljnjeg zaborave na Kinu

Dodajte komentar
Ray Dalio

Najveći svjetski hedge fond okomio se na najveću svjetsku ekonomiju. Bridgewater Associates, jedan od najuticajnijih promotera potencijala kineskog tržišta, u zadnjem je pismu ulagačima ove nedjelje preporučio da se klone Kine, jer će slom kineskih berzi imati sveobuhvatne i dalekosežne posljedice, piše Wall Street Jorunal.

Osnivač i šef Bridgewatera, milijarder Raymond Dalio, promijenio je stav nakon što je pad kineskih berzi zbrisao trećinu vrijednosti kapitala. “To više nije sigurno mjesto za ulaganja.” poručio je klijentima.

Bridgewater upravlja sa 169 milijardi dolara i poznat je po sposobnosti procjene globalnih ekonomskih trendova, jedni su od vrlo rijetkih koji su kriznu 2008. završili s profitom. Ali njihov glavni fond u junu je imao najgori mjesec u zadnjih godinu dana, s 10 posto pada dobiti u odnosu na isto razdoblje lani.

Nesigurni u održivost rasta i kinesku vladu

Dalio se pridružio sad već popriličnom broju velikih ulagača čija vjera u kineski rast slabi. Wall Street se godinama kladio na kinesku rastuću srednju klasu i ulaganja su se diverzifikovala ali nakon krize na kineskim berzama, stvari se mijenjaju.

Ulagači više nisu sigurni u održivost kineskog rasta i namjere tamošnje vlade da malo popusti kontrolu tržišta. Mnogi američki fondovi izgubili su kad je počeo udar države na nezakonito kreditiranje kupovine dionica i otada klijentima ne preporučuju povratak u Kinu dok se udio takvih kredita u ulaganjima u dionice ne smanji. To što se dogodilo s kreditiranjem špekularcija u Kini, smatraju čistom manipulacijom tržišta.

Ne vjeruju službenim ekonomskim statistikama

Fondovi u Kini ne bune se, da ne bi izazivali regulatore, ali u New Yorku se, piše WSJ, priča da je na tom tržištu gore nego 2007. Malo ko vjeruje u ekonomske statistike koje objavljuje kineska vlada. Sumnje ulagača vidjele su se puno prije krize, kad je kineska vlada pokrenula program privlačenja investicija u kineske penzijske fondove, i olakšala kupovinu kinesih dionica. Zapadni fondovi nisu odgovorili entuzijastično, a stvari su se pogoršale nakon agresivnih državnih mjera za sprečavanje pada berzi nakon kojih kineska vlada djeluje još nepredvidljivije i netransparentnije. Prema podacima berze u Honkongu i Šangaju, ulagači povlače novac već 13 dana.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *