Duvanski pred likvidacijom

Dodajte komentar

Tenderska komisija za privatizaciju proglasilaje neuspjelim tender za prodaju Novog duvanskog kombinata, jerjedini ponuđač, mojkovačka kompanija Montenegro duvan comerc, nije potpisala ponuđeni ugovor u predviđenom roku.Stečajni sudija će, najvjerovatnije, donijeti odluku o bankrotu, s obzirom na to da nije uspio program reoganizacije. Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović Pobjedi je juče objasnio da je tenderska učinila sve što je bilo u zakonskim granicama da se ugovor zaključi, ali da su Mojkovčani odustali iz nekih drugih razloga.

Tenderska će izvještaj podnijeti Savjetu za privatizaciju. Ukoliko Savjet ocijeni da treba još jednom pokušati da se nađe novi investitor, komisija će, kaže Vujović, to učiniti, ali sve zavisi od razvoja situacije.

– Ukoliko bi bilo interesovanja nekog investitora moglo bi se kao prelazno rješenje prenijeti pravo upravljanja u ime Novog duvanskog za određeni period. U međuvremenu bi se preko javnog oglasa pokušao naći investotor, ali to je sve sada samo kao mogućnost objašnjava on.

Montenegro duvan komerc odustao je od privatizacije nakon što je ispostavio četiri nova naknadna zahtjeva koja nije naveo u ponudi.

Realan razlog za odustajanje, smatra Vujović, ne može biti to što su predstavnici mojkovačke kompanije ocijenili da je nerealna procijenjena vrijednost.

– Mi smo ponudili rješenje da u ugovor unesemo da se u momentu preseljenja na novu lokaciju napravi nova procjena opreme koja se seli i to od strane ovlašćenog procjenjivača kojeg investor predloži. Bili smo realni u ponudi da bude procijenjeno samo ono što je u funkciji i što se može preseliti. Tako da to ne može stajati kao razlog kaže Vujović.

Oko brendova smo, naveo je, jasno saopštili da su oni procijenjeni i da su vlasništvo Duvanskog u stečaju.

– Ako im ne trebaju brendovi, onda to nije ulog. Ali, ako im trebaju moraju biti dio kapitala koji se ulaže, s tim što se to mora regulisati sa Duvanskim u stečaju kaže predsjednik Tenderske.

Oni su, kaže Vujović, kazali da smatraju da nema potrebe da glavni grad bude akcionar, a mi smo i tu ponudili kompromisno rješenje.

– Nakon potpisivanja ugovora da uđemo u proceduru da glavni grad izađe iz vlasničke strukture u firmi koja je van Podgorice. Dali smo im takvu načelnu saglasnost, što znači da ni to ne može biti razlog za njihovo odustajanje kaže Vujović.

Mojkovčani su, kaže on, tražili i da se oslobode plaćanja proizvodne licence.

– Sa njima je bilo dogovoreno da dok rade na postojećoj lokaciji, oko godinu, ne plaćaju licencu. Ali, kada se preseli fabrika i dobiju dozvole za rad, mora se platiti licenca, jer je to po zakonu kaže Vujović i podsjeća da je licenca 300.000 eura i plaća se na pet godina. Smatramo zbog toga da taj iznos nije bio toliko opterećujući za investitora.

– Sve ovo upućuje da su razlozi odustajanja Montenegro duvan komerca neki drugi kaže Vujović.

Očuvati proizvodnju

Vujović smatra da bi trebalo uložiti maksimalne napore da se održi proizvodnja duvana, ne samo zbog radnika nego i zbog kooperanata. Druga mogućnost je da se likvidira fabrika i isplate otpremnine radnicima, što ne bi bilo dobro.

Vujović je dodao da nije bilo ni razumijevanja zaposlenih, jer je bilo bolje da se održi kakva takva proizvodnja. Staž će, kazao je, biti povezan za sve radnike u narednim mjesecima.

Pobjeda

Foto: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *