Uz telefon iz Kine, nevolje gratis

Dodajte komentar

Kineski proizvođači smartfona polako zauzimaju brojne Top 10 liste, kako brojem prodatih uređaja, tako i samim uređajima. Oni korisnicima nude primamljiv hardver po skoro duplo nižoj cijeni od konkurencije. Međutim, potrebno je napraviti i određene kompromise kada odlučite da kupite jeftin telefon malo poznatog proizvođača.

Pored velikih kineskih kompanija koje nude kvalitetne telefone po visokim cijenama kao što su Huawei, Lenovo, Meizu i OnePlus, i dalje vlada velika potražnja za nebrendiranim ili uređajima lošijeg kvaliteta iz Kine, i gotovo svi oni uključuju i određene kompromise.

Tu su i brojne kopije popularnih telefona vodećih svjetskih proizvođača po izuzetno niskim cijenama koje se mogu kupiti na internetu i koje takođe dolaze iz Kine.

Naravno, cijena jeste bitan faktor, ali onda morate biti spremni da napravite i određene kompromise zbog kojih nećete biti srećni.

Kineski punjači

S obzirom da uređaj koji kupujete dolazi iz Kine i namijenjen je upotrebi u ovoj zemlji, vrlo je vjerovatno da će on do vas stići sa neadekvatnim punjačem za vašu utičnicu.

Slušalice

Kako bi cijena uređaja bila što niža, pojedini proizvođači svoje smartfone šalju bez slušalica.

Interna memorija

Još jedan načina na koji proizvođači štede jeste memorija. Izuzetno pristupačni modeli mogu dolaziti i sa svega 4GB prostora za skladištenje podataka. Kako bi maskirali ovaj problem, skoro uvjek postoji slot za microSd karticu uz pomoć kojeg je moguće proširiti internu memoriju na 32GB.

Kamera

Kada su skuplji kineski telefoni u pitanju, možete očekivati da će kamera biti zaštićena materijalom otpornim na grebanje, ali jeftiniji uređaji dolaze sa znatno lošijim materijalom koji štiti ovaj dragocjeni dio svakog telefona.

Neadekvatna zaštita ekrana

Ukoliko nije jasno naznačeno, vaš kineski smartfon vjerovatno ima jako malo zaštite protiv pucanja ili grebanja ekrana.

Ekrani osjetljivi na dodir lošeg kvaliteta

Još jedan naizgled nevidljiv dio vašeg smartfona jeste komponenta zadužena za osjetljivost ekrana na dodir. Na ovo inače ne obraćamo pažnju, sem ako u pitanju nije loš kvalitet, a to je onda ozbiljan problem, pogotovo kada ekran ne reaguje na dodir prsta.

Impresivne specifikacije koje razočaravaju

Procesor sa 8 jezgara, ali vaš kineski telefon i dalje ne radi kako bi trebalo? 13MP kamera ali kvalitet slike je užasan? Ovo su samo dva primjera kako specifikacije mogu da vas zavaraju usljed korišćenja komponenti lošijeg kvaliteta.

Nepostojeća softverska podrška

I dok velike kineske kompanije nude adekvatnu softversku podršku za svoje uređaje, manje popularni proizvođači ili ne mogu da je priušte, ili ne žele. Kao rezultat toga, Android 4.3 JellyBean uređaj vjerovatno neće dobiti najnoviju nadogradnju na 4.4 KitKat, a kamoli Android 5.0 Lollipop.

Bagovi

Kad već pričamo o softveru, manji proizvođači se takođe pretjerano ne staraju da Android radi bez problema na njihovim uređajima.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *