On je nadmudrio aviokompanije i putuje besplatno

Dodajte komentar

Ben Šlaping (25) je pripadnik male grupe koja sebe naziva “Hobbiyist” (“Hobisti”). Oni su našli način da nadmudre aviokompanije i da putuju oko svijeta bukvalno za džabe.

Kada je ovaj mladić prošle godine raskinuo sa partnerom, odlučio je da počne da putuje svijetom. Sada dnevno provodi po šest sati u vazduhu, a za godinu dana posjetio je Hong Kong, London, Dubai i mnoge druge gradove.

Na Instagramu Bena Šlapinga mogu se vidjeti fotografije sa raznih putovanja – kako odmara u Perkingu, pije kafu u Njemačkoj i uživa u Los Anđelesu.

Iako djeluje kao da je on na produženom odmoru, priča je drugačija – putovanje je njegov posao i njegov život.

Prošle godine, kada je njegova veza završena, spakovao je cijeli svoj život u nekoliko kofera i počeo da leti oko svijeta, primijenivši svoje znanje o programu nagrada aviokompanija kako bi mogao da putuje skoro za džabe.

– Presrećan sam što radim ono što volim. Avion je moja spavaća soba, moja kancelarija, moja soba za odmor – kaže ovaj mladić.

On je dio zajednice “hobista”, koji već nekoliko decenija jeftino putuju zahvaljujući programu nagrađivanja koje određene aviokompanije imaju, koristeći povlastice zbog toga što su često putovali sa tim kompanijama, popuste prilikom plaćanja kreditnom karticom i greške u sistemu algoritama avionskih karti.

Ben se već u 13. godini pridružio grupi hobista na internetu, gdje je naučio sve trikove o ovakvom načinu putovanja.

Sada avionom putuje u prosjeku po šest sati dnevno, a kada ne putuje, živi u  hotelima sa pet zvjezdica. On nijedan grad na svijetu ne može da nazove svojim domom i to mu se dopada – prema njegovim riječima, njegovim domom bi se mogao nazvati avion. Ipak, bez obzira na ovako lagodan život, on kaže da se često osjeća usamljeno.

Blic

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *