Dogodilo se – nafta ispod 50 dolara

Dodajte komentar

Američka “laka” nafta WTI pala je ispod nivoa od 50 dolara za barel zbog skoka zaliha u SAD koji je izazvao zabrinutost od prezasićenja tržišta.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u septembru poskupjela je na Njujorškoj berzi šest centi na 49,25 dolara, dok je nafta tipa “brent” za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila šest centi na 56,12 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko ministarstvo za energetiku je saopštilo juče da su komercijalne zalihe nafte porasle za 2,5 miliona barela u prošloj nedjelji, dok su zalihe u Kušingu (Oklahoma), najvećem američkom skladištu, uvećane za 800.000 barela.

Izvještaj ministarstva je, takođe, pokazao da se proizvodnja nafte u SAD zadržala na rekordnom nivou od 9,6 miliona barela dnevno, što je, kako ocjenjuje francuska agencija, loša vijest za tržište koje je i onako prezasićeno naftom iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

“Obim američkih zaliha je porastao više od očekivanog, što je pogoršalo problem sa prekomernim zalihama, naročito u trenutku kada Saudijska Arabija bilježi rekordnu proizvodnju. OPEK je u junu proizvodio 32,1 milion barela dnevno, a najveći rast proizvodnje je registrovan u Iraku i Saudijskoj Arabiji. To je za 2,1 milion barela više od nivoa koji je OPEK obećao da će zadržati”, izjavio je tržišni strateg singapurske kompsnije IG markets, Bernard Av.

Jak dolar, takodje, vrši pritisak na obaranje cijena nafte, koja, budući da se prodaje u dolarima, postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što rezultira padom tražnje.

Izvor: B92, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *