Tesla Motors pada u nemilost Wall Streeta, analitičari sve više spuštaju rejting dionica

Dodajte komentar

Analitičar švajcarske investicione banke UBS Colin Langan u utorak je snizio ocjenu dionica za Tesla Motors, uz komentar “kako smatra da će prodaja električnih automobila i nedavno predstavljenih kućnih baterija podbaciti” pa je time postao već treća finansijska institucija koja donosi loše berzanske prognoze za Teslu.

Reuters prenosi da su dionice Tesle skliznule za 5 posto nakon loše ocjene UBS-ovog analitičara. Nakon što je Tesla Motors u maju predstavio novi proizvod – litijum jonske baterije za domaćinstva Powerwall namijenjenu korištenju u te Powerpack za industrijsku upotrebu, čija je svrha spremanje i snabdijevanje električnom energijom koja se može puniti putem solarnih kolektora ili  spajanjem na mrežu noću kada je cijena struje jeftinija, iz kompanije je javljeno da su u prvih pet dana primili narudžbe u vrijednsoti 800 miliona dolara. Po predstavljanju Tesla Energy koncepta, cijene dionice su skočile za 25 posto i dostigle najviše 289,65 dolara po dionici.

Analitičari smatraju da su prodajni planovi kompanije nerealni

Međutim, Langan, koji je Teslinim dionicama dao ocjenu tri od pet, kazao je kako je informacija o ovolikoj potražnji zavaravajuća, jer kupci nisu uplatili polog, nego se ovdje radi isključivo o izražavanju interesa za kupovinu. Langan dodaje i da su cijene dionice formirane na očekivanju da će Tesla Motors isporučiti više od 1,5 miliona automobila u sljedećih deset godina i proizvodnji Tesla Energy baterija s punim kapacitetom, što je vrlo teško ostvarivo.

Ranije ovog mjeseca, rejting Teslinih dionica već su snizili analitičari Deutsche Bank, a Pacific Crest takođe je smanjio svoju procjenu njene vrijednosti.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *