Google zna gdje ste sve bili, a aplikacija Maps će vam to i prikazati

Dodajte komentar

Ako koristitite Googleove servise, onda vjerovatno već znate da Google prati vaše navike, a to uključuje i bilježenje lokacija kojima se krećete. Tako na promjer, ako koristite Google Now aplikaciju na svom pametnom telefonu, ona će pratiti lokacije koje posjećujete kako bi vam proslijedila korisne informacije poput vremenske prognoze, stanja u saobraćaju i slično.

Kao da to nije dovoljno, Google javlja da je upravo pokrenuo dodatnu, pomalo stalkersku, opciju na svojoj Maps aplikaciji nazvanu Your Timeline na kojoj će korisnicima Androida i desktop verzije, prikazati sve mjesta koja su posjetili.

Kako kažu u Googleu, dodatna opcija služi tome da možete “vizualizovati svoje kretanje u stvarnom životu“, što svakako zvuči bolje nego “vizualizujte gdje vas je sve Google locirao i poslao te podatke u Istoriju lokacija i na svoje servere”. Opcija Your Timeline prikazaće vam gdje i kada ste sve kretali, a ako koristite i Google Photos aplikaciju, izvući će i fotografije koje ste slikali te prikazati i njih, “kako bi vam osvježili pamćenje”.

Da sve zvuči ovo zvuči ipak manje strašno, Google kaže da je Your Timeline funkcija privatna i vidljiva jedino samom korisniku, Isto tako, omogućava vam da brišete podatke iz Istorije lokacija koje ne želite da sačuvate ili da obrišete sve informacije o tome gdje ste sve bili. Sve lokacije koje se pojavljuju na Your Timelineu mogu se uređivati, s pojedinim lokacijama možete dati nazive koji će se onda pojavljivati u Google Maps pod istim tim nazivom. Naravno, ako vam se sve ovo uopšte ne sviđa, u podešavanjima možete isključiti Isoriju lokacija i pokušati da zaboravite da Google prati svaki vaš korak.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *