Skandal u Tošibi težak 1,2 milijarde dolara

Dodajte komentar

Generalni direktor japanskog giganta Tošibe Hisao Tanaka podnijeće ostavku nakon što je otkriveno da je znao da se profit firme godinama vještački “pumpa”.

 

Nezavisna istraga je pokazala da kompanija od 2008. prikazuje uvećani operativni profit i to u ukupnom iznosu od 1,22 milijarde dolara.

Osim Tanake, koga će naslijediti predsjednik Upravnog odbora Masaši Muromači, kompaniju će morati da napuste i njegov savjetnik Acutoši Nišida i potpredsjednik Norio Sasaki.

Tošiba je saopštila da razmišlja o angažovanju novih direktora, koji bi došli spolja i koji bi popunili više od polovine mjesta u Upravnom odboru.

“Otkriveno je da je dugo vremena bilo neadekvatnog vođenja knjiga u našoj kompaniji i mi se duboko izvinjavamo što smo doveli deoničare u ozbiljne probleme”, navodi se u saopštenju.

U pitanju je najveći korporativni skandal u Japanu od 2011. godine, kada je otkriveno da je Olimpus prikrio gubitak od 1,7 milijarde dolara, podsjeća Rojters. Kako navodi agencija, uvećani profit je tri puta veći od originalnih procjena.

Skandal će osim promjena u menadžmentu firme dovesti i do velikih novčanih kazni, novih godišnjih procjena i promjene cijena akcija.

Tošiba pod tim imenom posluje od 1939. godine, jedna je od vodećih korporacija u Japanu i bavi se proizvodnjom, razvojem i trgovinom razne elektronske opreme, sistema za kontrolu saobraćaja, osvjetljenjem, medicinskom opremom, logistikom…

Izvor: B92

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *