Protest štediša Ljubljanske banke

Dodajte komentar

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH organizovalo je danas ispred slovenačke Ambasade u Sarajevu protestno okupljanje štediša Ljubljanske banke zbog zakona koji je donijela Slovenija o načinu i uslovima vraćanja devizne štednje štedišama iz BiH.

Predsjednik Udruženja Amila Omersoftić rekla je da ovaj zakon predviđa da veliki dio štednje štediša iz BiH bude dat nepoznatim licima bliskim privatizacionim investicionim fondovima, koje smatra prevarantima i kriminalcima.

Ona je istakla da se Slovenija poziva na Memorandum potpisan između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije, koji, kako kaže, ne postoji u Savjetu ministara BiH.

Omersoftićeva je dodala da je Vlada Federacije BiH /FBiH/ poslala u Sloveniju lične podatke štediša o njihovoj deviznoj štednji i izvodima sa privatizacionih računa što će omogućiti provođenje kriminala, zbog čega su od slovenačkog tužilaštva tražili da korištenje podataka bude blokirano, a od Tužilaštva BiH da budu vraćeni da ne bi došlo do zloupotrebe.

Ona je navela da štediše traže izmjenu slovenačkog zakona da bi bio usklađen sa presudom Evropskog suda za ljudska prava koja nalaže da imovina može biti vraćena samo štediši, osim onima koji su je iskoristili kroz certifikate u privatizaciji do 8. januara 2001. godine.

Kao ključni problem štediša navela je što su sudovi u BiH donosili odluke na njihovu štetu, a nerijetko u korist privatizacionih investicionih fondova o čemu bi trebalo provesti detaljnu istragu.

Članovi Udruženja trebali su danas da se okupe i pred Kacelarijom Savjeta Evrope u Sarajevu, te pred Tužilaštvom BiH gdje namjeravaju da predaju krivičnu prijavu protiv ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, premijera FBiH Fadila Novalića, te federalnih ministara finansija i pravde Jelke Miličević i Mate Jozića, koje smatraju najodgovornijim za slanje ličnih podataka u Sloveniju.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *