PayPal nakon prvog dana na berzi vrijedi više od Netflixa, eBaya i Twittera

Dodajte komentar

Nakon inicijalne javne ponude dionica na Nasdaqu u ponedjeljak, na koju je PayPal (PYPL) nakon 13 godina u sastavu eBaya (EBAY) izišao kao samostalna kompanija, njegova je tržišna vrijednost dostigla 49,5 milijardi dolara. To je više od Netflixa (NFLX), eBaya i Twittera (TWTR). Tržište očigledno više cijeni PayPal nego njegova bivša kompanija eBay, koja ga je 2002. kupila za 1,5 milijardu dolara.

PayPal je izdvojen nakon višegodišnjeg pritiska ulagača koji je predvodio ulagač aktivist Carl Icahn. Kao pionir i lider u digitalnom plaćanju, PayPal ima 165 miliona aktivnih korisnika u 200 zemalja, a akvizicijama kompanija Braintree, Venmo i Xoom ojačao je poziciju u plaćanju unutar aplikacija, peer-to-peer plaćanju i globalnim transferima novca.

PayPal i eBay zajedno skočili 4,1 posto

Dionice PayPala i eBaya u ponedjeljak su zajedno narasle 4,1 posto u odnosu na petak dok su još nastupali zajedno. Tada su trgovanje završili na 66,29 dolara. U ponedjeljak, PayPal je završio na 40,47 dolara a eBay Marketplaces na 28,57 dolara.

Tržišna vrijednost eBaya sada je 34,7 milijardi dolara. Osim ludnice na Nasdaqu koju upoređuju s onom iz vremena dot.com balona, Paypalu su pomogle i jake preporuke JPMorgana, SunTrusta i Wells Farga. Oni su prognozirali cijenu dionice oko 45 dolara, a vrijednost tržišta koje PayPal može pokriti svojim uslugama na oko 500 milijardi dolara, ako se u obzir uzmu i doznake iz inostranstva, B2B online trgovinu i plaćanje u trgovinama.  Samo B2C tržište procjenjuje se na 45 milijardi dolara. Sam PayPal ima 6 miljiardi dolara gotovine i može se zadužiti za 5 miljardi dolara bez ugrožavanja investivcionog rejtinga.

Konkurencija velikih platnih platformi

Suprotno njima, Evercore je preporučio “prodati” i ciljanu cijenu postavio na 36 dolara, zbog velikog rizika gubitka udjela na mobilnom tržištu uslijed rasta platnih platformi najjačih tehnoloških kompanija Applea(APPL), Googlea (GOOG, GOOGL) i Facebooka (FB). Napominju ipak da je u drugom kvartalu PayPalov promet od 66 milijardi dolara bio 20 posto veći nego lani i 3 posto bolji od očekivanja i da mu Braintree i Venmo daju novu snagu za rast na mobilnom tržištu. Direktor PayPala Dan Schulmanpo tvrdio je da je otvoren za pregovore o partnerstvu s Amazonom. Rast kroz partnerstva s najjačim online trgovcima bila su jedan od razloga izdvajanja iz eBaya.

Izvor: Telegram.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *