Osnivači Googla za dan zaradili osam milijardi dolara

Dodajte komentar

Osnivači Gugla Leri Pejdž i Sergej Brin su za 24 sata uvećali svoja pozamašna bogatstva za po 4 milijarde dolara, zahvaljujući Volstritu, piše “Tajm”.

Vrijednost akcija Gugla je prošle nedjelje skočila za 16 odsto nakon dobre vijesti o kvartalnim rezultatima, koji su prevazišli očekivanja, i najavi “veće discipline”.

Agencija Blumberg navodi da su na kraju trgovanja u petak akcije bile na 672,93 dolara, što je jednodnevni skok za više od 93 dolara.

“Taj skok nije samo dobra vijest za lidere Gugla, to je ujedno i najveće jednodnevno gomilanje bogatstva u istoriji. Iznos je 51 milijarda dolara”, rekao je Hauard Silverblat analitičar “S&P Dau Džons indisiz” za “Ju-es-ej tudej”.

Pejdž i Brin su ove godine postali bogatiji za 24 odsto, a predsjednik kompanije Erik Šmit, koji posjeduje 1,3 odsto Gugla, uvećao je svoje bogatstvo za 22 odsto.

Investitori čvrsto veruju u snagu Gugla, pa je vrijednost kompanije prošle nedjelje narasla za vrtoglavih 65 milijardi dolara, što ju je smjestilo odmah iza neprikosnovenog Epla.

“Ljudi moraju da shvate da je Gugl jača i zdravija kompanija nego što je Volstrit to ranije mislio”, kaže Kolin Sebastijan, analitičar u firmi “Robert V Baird & Co”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *