Kako preuzeti inicijativu na poslu?

Dodajte komentar

Monotonija na bilo kom životnom polju nije posebno dobra stvar. Ljudima često dosadi jedan konstantan obrazac ponašanja, življenja i svi mi smo s vremena na vrijeme željni promjena. Ali, promene ne dolaze same od sebe. Moramo ih pokrenuti sami, uz velikodušnu pomoć naše kreativnosti i pokretačke snage. Iako su naše neostvarene želje uvjek prisutne, često nam nedostaje inicijativa za njihovo ispunjavanje.

Ista situacija nas nerijetko zadesi i na poslu – stvari ne funkcionišu kako treba, zaposleni su nezadovoljni, ali niko nije spreman da pokrene proces promjene. Da li biste vi bili spremni da sami uzmete stvar u svoje ruke i dokažete da ste osoba koja je sposobna da preokrene situaciju u svoju korist, kao i korist svojih kolega i kompanije? Ako jeste, na koji način ćete to pokazati? Kada imate to u sebi, neće vam biti teško da, uz neke smjernice, date ostalima do znanja da ste uvjek spremni da idete korak dalje.

Nema stajanja

Kada stvari radite na isti način iznova i iznova, dobijaćete, u najmanju ruku, identične rezultate. Kreativnost vam u tom slučaju pomaže da dobijete nove i svježe ideje za drugačiji i efektivniji pristup rješavanju problema. Dobre ideje se nikad neće odbaciti, jer one mogu znatno da poprave stanje stvari i poboljšaju kompletan način poslovanja.

Uradite više nego što se od vas traži

Lijepo je znati da možete da završite sve obaveze koje su vam dodijeljene, ali u tome niste jedinstveni. Na svakodnevne zadatke dodajte još jedan, kojim se možete istaći i pokazati u čemu ste najbolji.

Vi ste timski igrač

Da biste bili timski igrač, morate dijeliti stavove i mišljenja sa vašom kompanijom i kolegama. Ne možete se posvetiti nečemu dovoljno, ako ne smatrate da to nije dio vas. Svaki uspjeh i dostignuće organizacije ili kompanije je i vaše, a sa kompanijom će napredovati i vaša karijera. Sa takvim načinom razmišljanja bićete spremni da date sve od sebe i potrudite se i oko najsitnijih detalja.

Budite uvjek spremni

Radite na sebi i na svojim vještinama, konstantno ih unapređujte. To vam pomaže kako u privatnom, tako i u profesionalnom životu. Budite stalno pripremljeni da u svakom trenutku iskoristite šansu koja vam se pruža. Mislite unaprijed, napravite plan za prevazilaženje mogućih prepreka na putu do cilja. Ne dozvolite da sitnice ometaju.

Razmotrite svaku priliku

Nemojte na prvu loptu odbacivati šanse, već dobro porazmislite o tome šta možete izvući iz svake situacije. Analizirajte svaku opciju, možda možete naći način kako da postignete nešto što odavno niste imali prilike da uradite.

Hranite svoje samopouzdanje

Samopouzdanje je karakteristika uspješnih ljudi, ali na njemu se mora stalno raditi. Vaše ponašanje, gestovi koji odišu samopouzdanjem sigurno će vam pomoći u bilo kojim okolnostima. Fokusirajte se na svoje vrline, unapređujte ih kako biste ostvarili ono što želite.

Budite uporni

Dijelite svoje ideje sa drugima, objasnite im kako upornost može svima pomoći, ubijedite ih koliko je bitno uraditi nešto. I ne odustajte. Nađite način da u različitim situacijama, pomoću drugačijeg pristupa, promovišete svoje ideje.

Postavljajte pitanja

Ispitujte svoje kolege, budite radoznali, dajte svima do znanja da vas mnogo zanima način na koji nešto funkcioniše. Posmatrajte kako se stvari odvijaju i obavljaju. To će vam donijeti mnoge ideje da unaprijedite rad svoje organizacije.

Jedini način da nešto promijenite i dovedete na viši nivo je da počnete da radite na tome. Nema drugog načina. Uostalom, kada razmislite o tome šta bi to značilo za vas i koliki stepen poboljšanja biste osjetili, preuzimanje inicijative djeluje kao jedan mali stepenik koji morate da pređete i ostvarite svoje ideje. A bez dobrih ideja, svako od nas, na bilo kom životnom putu da se nalazi, bi tapkao u mjestu.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *