Duvanskom tri dana da izbjegne bankrot

Dodajte komentar

Stečajni sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić dao je rok od tri dana Duvanslcom kombinatu da se izjasni i otkloni nepravilnosti vezano za kršenje plana reorganizacije, a stečajnog upravnika Veselina Raičevića ovlastio je da preuzme punu kontrolu u toj kompaniji.

Na taj način za tri dana je odgođeno formalno proglašenje bankrota i klasičnog stečaja u DKP. U tom roku DKP mora postupiti po nalogu suda i isplati 48 hiljada eura advokatu povjeriocu Draganu Kovačeviću koji je i zatražio klasični stečaj zbog nepoštovanja plana reorganizacije.

Sudija Anđelić novo rješenje donio je pozivajući se na Član 78 Zakona o insolventnosti privrednih društava koji je važio u vrijeme pokretanja stečaju u DKP 2010. godine.

Nezadovoljnih 150 radnika, koliko je ostalo u DKP, sa zebnjom iščekuju današnji dolazak stečajnog upravnika i predstavnika uprave. Ukoliko se ne postigne dogovor o isplati zaostalih zarada, radnici ne isključuju ni proteste. Proizvodnju cigareta u potpunosti su obustavili krajem juna jer nisu dobili tri zarade. U slučaju bankrota, oni bi bili upućeni na biro rada i najvjerovatnije ostati bez tog novca.

Prije 10-ak dana ostavku je dao izvršni direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović, a krajem prošle sedmice neko je ukrao računare sa poslovnim podacima.

Dogovor ili raskid za Novi DKP u petak

Predsjednik Tenderske komisije za privatizaciju Novog Duvanskog kombinata kroz dokapitalizaciju Branko Vujović kazao je “Vijestima” da će se do petka znati da li ima dogovora sa investitorom oko nekoliko spornih elemenata i mogućnosti da se pregovori oko ugovora o menadžmentu i o dokapitalizatiji uspješno nastave.

On nije želio sad da otkriva sporne detalje u pregovorima.

Firma Montenegro duvan kornere (MDC) ponudila je da kroz dokapitalizaciju uloži 8,04 miliona eura u Novi DKP i na taj način većinski preuzme fabriku. Akcionari Novog DKP-a sada su Vlada sa 701 Glavni grad sa 30 odsto akcija. U Novom DKP investitor bi preuzeo oko 60 od 150 radnika starog DKP-a.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *