Bogati Grk gradi na budvanskom Bijelom rtu

Dodajte komentar

Grčka kompanija Lamda Development, predala je preko svoje budvanske podružnice, zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, kao prvog dokumenta u proceduri dobijanja građevinske dozvole, za gradnju luksuznog apartmanskog kompleksa na lokalitetu Bijeli rt nadomak Svetog Stefana.Vlasnik kompanije je grčki milijarder Spiros Lacis, čiju je imovinu Forbs procijenio na 2,7 milijardi dolara i drugi je po bogatstvu u Grčkoj.

Njegova porodica ima flotu naftnih tankera Consolidated Marine Management, a dominantan je akcionar u naftnoj kompaniji Hellenic Petroleum, koja je većinski vlasnik i Jugopetrola. Najznačajniji je akcionar u banci EFG, a njegova Lamda Development se bavi poslovima sa nekretninama i izgradnjom u više država svijeta. Crnogorski ogranak vlasnik je 10.500 kvadrata atraktivnog zemljišta na Bijelom ratu. Kupio ga je 2007. za četiri miliona eura.

Parcela, koja je oko kilometar udaljena od Svetog Stefana, obrasla je mediteranskim rastinjem i strmo se spušta ka mora sa izvanrednim pogledom na svetostefansku obalu i sve ove godine bila je utrina, iako se ovaj potez budvanske rivijere računa među najaktraktivnijim, gdje se obično grade luksuzne vile. U katastra za ovu parcelu nema upisanih tereta.

Na zvaničnom sajtu Lamde development, koja se računa za lidera na tržištu nekretnina u Grčkoj, navodi se da su na ovoj lokacija, planirali izgradnja luksuznog rizorta vrijednog 15 miliona eura. Na komjuterskoj animaciji se vidi da je planirana izgradnja vila, od najviše tri etaže, koje se kaskadno spuštaju ka mora.

Lokacija se nalazi u blizini kompleksa Svetog Stefana i Miločera čiji je zakupac dragi Grk Petros Statis.

U vrijeme kada su kupili zemlju u Crnoj Gori, kompanija Lacisa, imala je velike investicione planove na Balkanu, pa je istovremeno na tendera u Srbiji za 55,8 miliona eura postala vlasnik fabrike beogradske konfekcije Beko kod Kalemegdana. Nakon gotovo sedmogodišnjeg suđenja, tek prošle godine Grci su dobili spor da mogu raspolagati sa kompletnom parcelom u srcu Beograda, gdje je planirana izgradnja stambeno-poslovnog objekata Belgrade corner, od 90.000 kvadrata vrijednog više od 200 miliona eura. Lamda je u Grčkoj prepoznata po projektima izgradnje velikih tržnih centara “Golden hol” u Atini i “Kosmos” u Solunu. U martu 2014. im je, u saradnji sa partnerima, povjeren i projekat težak više od sedam milijardi eura bivši aerodrom Helinikon u centra Atine.

Mediji navode da grčka kriza nije značajnije uticala na pad njegovog bogatstva. Lacis je jedan od rijetkih grčkih milijardera kojeg Siriza nije kritikovala.

Ugostio Džordža Buša

Spiros Lacis se računa među najbogatijim Grcima. Otac mu je bio među tri najbogatija brodovlasnika, ali je Spiros proširio svoje poslovanje i na druge djelatnosti.

Lacis je poznat i po svojoj jahti „Aleksandar11 dugoj 122 metra, na kojoj je, prema pisanju medija, ugostio mnoge poznate ličnosti od Džordža Buša do predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Barosa, koji mu je drug iz studentskih dana u Londonu. U biografiji se navodi da je tri puta diplomirao na “London School of Economics”.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *