Balkan pod potresima, spoljnim i unutrašnjim

Zapadni Balkan trenutno je u najnestabilnijem periodu u 21. vijeku, ocijenila je bonitetska kuća Dun and Bradstreet. Kako je saopštila bonitetska kuća Rating, koja zastupa D&B u Srbji i Crnoj Gori, stabilnost u regionu opada, a Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo su u stanju ozbiljne političke krize.

U julskom izvještaju D&B koji obuhvata rizike poslovanja u 132 zemlje svijeta, Srbiji u grupi zemalja s visokim rizikom, a od evropskih društvo joj prave Grčka, Kipar, Kazahstan, Azerbejdžan i Gruzija.

Rejting koji D&B dodjeljuje nekoj zemlji, ukazuje na rizik poslovnog okruženja i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Od zemalja u okruženju bolji rejting od Srbije imaju Slovenija i Hrvatska, zatim slijede Bugarska, Rumunija, Albanija, Mađarska i Makedonija kojoj je u julu snižen rejting usled političke neizvesnosti. Niži rejting od Srbije ima BiH.

Analitičari D&B su u izvještaju naveli da Makedonija doživljava masovne demonstracije, BiH pati od niza međusobno povezanih kriza vlasti i prijetnji za otcjepljenjem dok je Kosovo u stanju političkog raspada i masovnog egzodusa stanovništva.

Navodi se da je spoljni rizik na Zapadnom Balkanu dodatno uvećan djelovanjem EU i Rusije i dodaje da, usljed svojih unutrašnjih političkih i ekonomskih problema, EU nije više u stanju da se nametne u regionu dok, sa druge strane, Rusija postiže važnu stratešku prednost.

“Iako ne postoji neposredna opasnost od povratka nemira 90-tih, kriza u regionu mogla bi da se produbi, posebno ukoliko se poljulja stabilnost u Grčkoj. To može imati ozbiljnih posljedica po Srbiju. U BiH i na Kosovu su srpske zajednice mnogoljudne dok događaji u Makedoniji mogu dovesti do prelivanja velike zajednice albanske manjine na Kosovo”, navode analitičari.

Ističe se da će se srpska vlada truditi da Srbija bude izvan tih susjedskih nestabilnosti, ali neće ostati ravnodušna ukoliko etnički Srbi budu u opasnosti. D&B ocjenjuje i da spoljnopolitička dešavanja mogu imati uticaj na srpsku ekonomiju ukoliko Grčka napusti eurozonu.

“Grčka i Srbija su važni trgovinski partneri, više od 250 grčkih firmi posluje u Srbiji i grčke banke imaju veliki udio u srpskom bankarskom sektoru. Pored toga, Srbija je izložena indirektnim efektima eventualnog grčkog izlaska preko ostalih članica eurozone, sa kojima je Srbija čvrsto integrisana.

Kao unutrašnji faktor koji značajno utiče na poslovno okruženje u Srbiji, D&B navodi da je jedan od najvećih problema u poslovanju neformalni sektor koji, prema nedavnoj analizi Fiskalnog savjeta Srbije, predstavlja oko 30 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Izvor: Bizlife

Check Also

Odloženo ročište za uvođenje stečaja u Vektru Jakić

Postupak oko prijedloga za uvođenje stečaja u kompaniju Dragana Brkovića Vektru Jakić, koju traži Uprava …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *