Srbija: Uskoro moguće otvaranje računa u inostranstvu?

Dodajte komentar

Srpske vlasti obavezale su se u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom da građanima Srbije omoguće otvaranje računa u inostranim bankama, saznaje Blic.

U pitanju jeste dobra mjera, ali je važno da se odabere pravi momenat za njeno uvođenje. Građanima se povećava mogućnost izbora, preduzećima smanjuju troškovi poslovanja, dok se bankama koje posluju u Srbiji povećava konkurencija.

Liberalizacija ne bi trebalo da pogodi domaće banke jer one uglavnom uspješno posluju na međunarodnom tržištu.
Kapitalna liberalizacija omogućava jednostavan i jeftin odliv domaćeg kapitala u inostranstvo pa je zato važno da se u zemlji trajno uspostavi dobar makroekonomski ambijent, navodi profesor Milojko Arsić.

U tom kontekstu, dodaje on, povećava se odgovornost Vlade za očuvanje makroekonomske stabilnosti. U slučaju njenog narušavanja, došlo bi do masovnog prebacivanje depozita u inostranstvo, kao što se to događa u Grčkoj tokom posljednjih nekoliko godina.

– Što se tiče pravog trenutka za liberalizaciju, mislim da bi trebalo sačekati da se u Grčkoj uspostavi stabilnost, prije svega njihovog bankarskog sistema, kao i da se dobiju i analiziraju rezultati detaljne kontrole domaćih banaka – zaključuje Arsić.

U Narodnoj banci Srbije kažu da sa ovom odlukom neće žuriti

Ministarstvo finansija i NBS, kao nosioci procesa liberalizacije kretanja kapitala, sprovodiće aktivnosti na izmjeni deviznih propisa kojom bi se omogućilo da rezidenti bez ograničenja otvaraju račune kod banaka u inostranstvu tek nakon završetka procesa liberalizacije kratkoročnih kapitalnih tokova kako se ne bi ugrozila makroekonomska stabilnost zemlje, objašnjavaju za Blic u centralnoj banci.

Trenutno građani Srbije koji nemaju radnu i boravišnu dozvolu na duže od godinu dana ne mogu imati račun u inostranstvu.

U slučaju da građanin to učini, bez dozvole NBS, čini prekršaj koji može da ga košta i 5.000 eura, a može da odgovara i krivično, ako poreznici zaključe da nije prijavljen prihod koji se oporezuje. Brojni su oni koji na svoju ruku otvaraju račune i drže depozite u inostranstvu, najviše u Švajcarskoj i poreskim rajevima.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *