Milijarderka za koju nikada niste čuli: Bez nje najbogatiji čovjek na svijetu ne bi uspio

Dodajte komentar

Melinda Gejts, supruga Bila Gejtsa, koosnivača Majkrosofta, je zaslužna za sreću mnogih ljudi, kao i za podizanje svoje porodice. Filantrop, poslovna žena i majka, uspjela je da kroz život prođe sa osmjehom, uz upornost i posvećenost.

Melinda Frenč Gejts, rođena je 15. avgusta 1964. godine u Dalasu, Teksasu. Rođena kao srednje dijete sa starijom sestrom i dva mlađa brata, odrasla je u prijatnom okruženju. Dok joj je majka, Elejn Frenč, bila domaćica, otac joj se bavio aviosvemirskim inženjeringom. Kada je poželela da ide na koledž, roditelji su učinili sve da skupe sredstva za njeno školovanje.

Ona se razvila u osobu zainteresovanu za kompjuterske nauke i pohađala je napredne časove matematike na “Ursuline Academy“, katoličkoj školi za djevojčice. Uspješno je završila osnovne studije kompjuterskih nauka na Djuk univerzitetu 1986. godine. i nakon master studija u poslovnoj administraciji, fokusirala se na ekonomiju. Sa Djuka se prebacila na “Fuqua“ školu biznisa.

Počela je u Majkrosoft korporaciji 1987. godine, kao menadžer proizvodnje, prvenstveno unaprjeđujući multimedijalne i interaktivne proizvode. Nakon devet godina rada u ovoj firmi, dospjela je do pozicije glavnog menadžera za informacione proizvode. U njene projekte su spadaju planiranje budžeta za vebsajt „Expedia“ i interaktivni vodič “Cinemania“ kao i multimedijalna digitalna enciklopedija “Encarta“.

Prvi put je upoznala svog novog šefa, Bila Gejtsa, 1987. godine na PC prezentaciji na Menhetnu. Otkrila je njegov smisao za humor i harizmu. Iako je bila zauzeta poslom, kada ju je Bil nekoliko nedjelja kasnije pitao da izađu, pristala je. Oni su bili u vezi šest godina i nakon toga je Bil zaprosio Melindu. Vjenčali su se 1994. godine na havajskom ostrvu Lanai. I dalje su u braku i imaju troje djece, Dženifer Ketrin, Rorija Džona i Fibi Adel.

Njihov brak uz sve zajedničke poslovne uspjehe može da se ocijeni kao njihov najveći.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *