Konačno možemo da biramo koje ćemo novosti vidjeti na Facebook-u

Dodajte komentar

Svi korisnici Facebooka sada imaju mogućnost veće kontrole nad sadržajem Novosti koje se prikazuje na njihovoj stranici.

Naime, do sada je Facebookov “mistični” algoritam određivao koje će se novosti vaših Facebook prijatelja i kojim redoslijedom prikazivati.

Kako sam algoritam nije savršen, što je nedavno za Tech crunch priznao i Greg Marra, nadležan u Facebooku upravo za tu problematiku, korisnici su često doživljavali da se novosti koje objavljuju njihovi najbliži prijatelji uopšte ne prikazuju, ili budu zatrpani u masi površnih poznanika ili manje bitnih stranica koje se nalaze na popisu onih koje prate.

Ali, od sada mnogobrojni korisnici najpopularnije društvene mreže mogu sami da biraju od kojih će prijatelja i Facebook stranica prvo vidjeti novosti. Prema tome, one koje više ne žele pratiti takođe mogu skinuti sa svog zida jednim klikom miša. Upravo opcija “Prikaži prvo” (“See first”) omogućiće i samom Facebooku da unaprijedi svoj servis, jer će korisnici sami ukazati koje su im sadržaji važniji.

Mogućnost ujlanjanja korisnika čiji sadržaj više ne želite da pratite Facebook je u opcijama Novosti (“News Feed Preferences”) uveo još u novembru, ali sada će pregled biti još jednostavniji. Takođe, na istom mjestu korisnici se mogu i ponovo spojiti s osobama ili stranicama koje su u jednom trenutku prestali pratiti.

Kako podesiti svoje postavke Novosti?

Kad se ulogujete u Facebook, u gornjem desnom uglu u padajućem meniju među ostalima nalazi se opcija Novosti (“News Feed Preferences”). Klikom na tu opciju otvara se prozor koji prikazuje sažetak aktivnosti prošle sedmice, te s lijeve strane pruža izbor postavljanja prikazivanja ljudi, stranica i grupa koje pratite. Kod svakog od njih (s desne strane) možete odabrati hoće li se njihove Novosti prve prikazivati, ili ćete ukinuti njihovo prikazivanje (“Unfollow”).

Izvor: Biznis

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *