Kinezi prave električni superautomobil

Kineska kompanija Youxia Motors najavila je da će krajem jula predstaviti super-sportski automobil na električni pogon.

Youxia One, kako je ime prototipa, zasnovan je na modelu Hyundai Genesis Coupe. U početku je planirana probna serija od pet primjeraka a kasnije kompanija planira da razvije sopstvenu platformu za produkcijski verziju.

Tokom premijere, koja je takazana za 26. jul, Youxia će pokrenuti kampanju kako bi sakupio pola miliona dolara za izradu prvih pet prototipova.

Ako se sve bude odvijalo prema planu, u kompaniji procjenjuju da će im za dalji razvoj serijskog modela biti neophodno još 1,6 miliona dolara.

Proizvodnja bi počela 2016. godine. Kinezi za sada nisu saopštili više detalja, ali očekuje se da će ovaj električni superautomobil do stotke ubrzavati za oko 5 s i da će moći da dostigne 300 km/h.

Sa jednim punjenjem baterija moći će da pređe do 250 km, ali će autonomija u velikoj mjeri zavisiti od brzine kojom će se automobil kretati. Više detalja očekujemo posle premijere prototipa Youxia One.

B92

Check Also

CKB i Podgorička banka donirale još 100.000 eura kao pomoć u ublažavanju posljedica epidemije

Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Podgorička banka, članice OTP Grupe, donirale su Nacionalnom koordinacionom timu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *