Hoće Duvanski, ali za dva miliona

Dodajte komentar

Tenderska komisija, kojom predsjedava Branko Vujović trebalo bi na današnjoj sjednici da odluči da li pristaje na uslove koje je postaćila mojkovačka kompanija Montenegro duvan komerc, jedini ponuđač na tenderu za dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata, saznaje „Dan”.Kamen spoticanja u pregovorima između potencijalnog partnera u Novom duvanskom i Vlade predstavlja procjena vrijednosti imovine NDKP-a, koja je vladin ulog u tom preduzeću. Prema nezvaničnim saznanjima „Dana”, u Montenegro duvan komercu, u kom je izvršni direktor Dragomir Begović, smatraju da je procjena imovine na osam miliona eura, koju je uradio Ekonomski fakultet iz Podgorice, previsoka i da treba da se smanji na dva miliona eura. Zbog tog sporenja pregovori traju preko pet mjeseci, a potpisivanje ugovora se odlaže, iako su svi ugovori pripremljeni i usaglašeni još početkom prošlog mjeseca.

Mašine Duvanskog kombinata, vladin ulog u novu fabriku, procijenjene su na oko 3,8 miliona eura, što je neznatno manje u odnosu na procjenu iz 2010. godine, kada su, u momentu kada je u DKP-u uveden stečaj, procijenjene na oko četiri miliona eura. Ukupna imovina koju je stečajna uprava tog preduzeća ustupila Vladi na ime djelimičnog izmirenja duga iznosila je pet miliona eura. Osim mašina, DKP je ustupio Vladi i pet poslovnih prostora u Novom Sadu, Beogradu, Zemunu, Kraljevu i Nišu, koji su procijenjeni na oko 800 hiljada eura i ulaze u imovinu NDKP-a kao vladin ulog. Brendovi su procijenjeni na 1,09 miliona eura, a plac koji je Glavni grad ustupio za izgradnju nove fabrike na 2,3 miliona eura.

Potencijalni partner izjasnio se da nije zainteresovan za brendove, a Vlada treba da pristane i na uslov da se fabrika ne gradi na placu na Tuškom putu u Podgorici, što je ulog Glavnog grada u NDKP, već da se nova fabrika gradi u Spužu, na placu u vlasništvu Montenegro duvan komerca.

Ako Vlada pristane na te uslove, u periodu od 12 do 15 mjeseci tokom kojih je Montenegro duvan komerc obavezan da organizuje proizvodnju i sagradi fabriku ta kompanija neće proizvoditi brendove Duvanskog kombinata „point”, „lovćen” i „vinsent”. Takođe, ukoliko Vlada pristane na uslove koje je postavio potencijalni investitor, mojkovčko preduzeće dobiće mašine i pet poslovnih prostora u Srbiji za dva miliona, pa bi, uz planirano ulaganje 3,45 miliona u gradnju nove fabrike, Montenegro duvan komerc postao većinski vlasnik NDKP-a sa 60 odsto vlasništva.

Mojkovačka kompanija nonudila je dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata bez kupovine akcija u visini obaveznog investicionog programa za izgradnju fabrike i organizaciju proizvodnje od 8,04 miliona eura. Obavezni investicioni program uključuje ulaganje u osnovna sredstva od 6,79 miliona, i to u građevinske objekte 3,49 miliona, u tehnološku opremu 3,05 miliona i u pomoćnu opremu 150 hiljada eura, kao i investiranje 1,25 miliona u obrtna sredstva.

Vujović je kazao za „Dan” da nije siguran da će se na dnevnom redu današnje sjednice tenderske komisije naći privatizacija Novog duvanskog kombinata i da to zavisi od toga da li će dobiti stav koji bi dao šansu za dalje pregovore.

– To zavisi od više stvari koje su bile predmet pregovora, a to su tri-četiri pitanja, rekao je Vujović.

Upitan zbog čega su pregovori zastali, on je kazao da se radi o elementima ugovora koji treba da se usaglase.

Begović juče nije odgovarao na pozive iz naše redakcije.

Istekao rok, presude nema

Sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić 17. juna je zaključio ročište glavne rasprave po tužbi advokata Dragana Kovačevića iz Podgorice, koji je sudu podnio zahtjev za uvoćenje klasičnog stečaja u Duvanskom kombinatu zbog kršenja plana reorganizacije. Od zaključenja glavne rasprave prošlo je 30 dana, to jest probijen je zakonski rok za donošenje presude. Advokat Kovačević podnio je zahtjev za uvođenje klasičnog stečaja jer mu tokom trajanja četvorogodišnjeg plana reorganizacije nije izmireno svih 120 hiljada eura potraživanja, koliko mu je priznala stečajna uprava. Njemu je isplaćena 71 hiljada eura, zaključno sa 1. decembrom, do kada je bio na snazi plan reorganizacije, a DKP mu je ostao dužan još 48 hiljada eura.

Prema Zakonu o insolventnosti privrednih društava koji je bio na snazi u momentu uvođenja stečaja u DKP-u 201.0. godine, sudija Anđelić može da donese rješenje o uvoćenju klasičnog stečaja, odnosno likvidaciji DKP-a, ili da rješenjem obaveže DKP da u roku koji odredi sud izmiri Kovačeviću preostali dio potraživanja, kako bi na taj način bila izbjegnuta, odnosno odložena na određeni period, likvidacija tog preduzeća.

Izvor: Dan

Foto: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *