PayPal sutra napušta eBay i izlazi na berzu, a ovo je 5 najvažnijih stvari koje morate znati o tome

Dodajte komentar

Prvi uspješni masovni servis za digitalno plaćanje PayPal u ponedjeljak izlazi na američku berzu. Idu sa svojom dionicom (PYPL) iako su dio eBaya (EBAY).

Ulagači aktivisti, na čelu s upornim i vehementnim Carlom Icahnom, godinama traže od PayPala da se izdvoji. Prošlog septembra, eBay je konačno popustio. Kad su počeli razgovori o izdvajanju PayPala dionice eBaya odmah su skočile.

Direktor eBaya John Donahoe potvrdio je prošle nedjelje da će PayPal nastaviti da posluje kao samostalna kompanija “ali ko zna kako će se stvari razvijati na tržištu.”

1. PayPal više ne ovisi od prometa eBay trgovine

Mnogi smatraju da bi kao vlasnik PayPalovih dionica eBay više profitirao, jer je gotovo sigurno da će PayPal na tržištu bolje prolaziti ako ga tromi internet mastodont ne bude vukao dolje. Izvan eBaya, PayPal ima veću slobodu za profitabilna partnerstva s velikim kompanijama i bolje profiliranje u sve jačoj konkurenciji na tržištu digitalnog plaćanja. eBay je lani donio 27 posto prihoda PayPalu, ove godine 22 posto.

Kad je eBay 2002. kupio PayPal za milijardu i po dolara, online plaćanje bilo je na počecima u SAD-u a drugdje ga nije ni bilo. Iznos je tada sve šokirao koliko i Facebookova odluka 2014. da plati 19 milijardi dolara zaWhatsApp. Pokazalo se da je eBay znao što kupuje, ali više ne može zadržati PayPal.

2. Agresivno širenje akvizicijama će se nastaviti

PayPal se dosta agresivno širi akvizicijama, uoči IPO-a u julu je kupio ponuđača  usluga transfera novca Xoom za 890 milions dolara. Početkom godine kupili su CyActive i Paydiant za 360 miliona dolara a prije dvije godine Braintree Payment Solutions za 800 miliona dolra. Prema izjavama PayPalova dirketora finansija Patricka Dupuisa na raspolaganju imaju još 6, 6 milijardi dolara za akvizicije i biće ih još. Procijenjena tržišna vrijednost PayPala u ovom trenutku iznosi 58 posto vrijednosti eBaya pa izdvajanje izgleda kao jedina logična opcija.  Izdvajanje se formalno okončava u nedjelju i već u ponedjeljak na Nasdaqu će biti odvojene dionice Paypala i eBaya.

3. Dioničari će se rješavati eBaya za više PayPala

Odvojene dionice počele su da s eprodaju prije otvaranja u ponedjeljak, s privremenim tickerima PYPLV i EBAYV i u ponedjeljak će se automatski pretvoriti u regularne. Prema priručnicima, riječ je postupku koji se ponekad primjenjujekod cijepanja dionica ili kad je izdavanje novih dionica odobreno ali one još nizu izdate.

Opšte je mišljenje da još samo PayPal sprečava urušavanje dionice eBaya. Ove godine prihodi su mu u drugom kvartalu prvi put pretekli eBay trgovinu. PayPal je imao 2,11 miljardi dolara prihoda, 14 posto više nego lani, a eBay 2,07 milijardi dolara, 4 posto manje nego lani.

Dioničari eBaya na svaku će svoju dionicu dobili po jednu dionicu Paypala. U ponedjeljak će tehnički biti suvlasnici dviju kompanija i analitičari očekuju da će se mnogi od njih odmah riješiti dobrog dijela eBaya kako bi kupili još PayPala tako da bi početak nedjelje mogao biti vrlo dinamičan i nepredvidljiv za nove ulagače.

4. Mobilno digitalno plaćanje neviđeno raste

Inicijalna javna ponuda 5,4 miliona PayPalovih dionica, oko 9 posto udjela, trebala bi da vrijedi 70 miliona dolara počeće s 13 dolara, većina analitičara je drži na 42 do 48 uz preporuku “kupiti”, a neki idu do 75 dolara. Najveći rizik za dionicu PayPala su konkurenti Apple (AAPL),Google (GOOG, GOOGL) koja je prošle nedjelje rasturila, Intuit (INTU) i Facebook (FB). Svi imaju tehnologije za mobilno digitalno plaćanje kojima uzimaju dio tržišta PayPalu. PayPal ipak neće tako lako ispasti iz igre, neko će na njemu još puno zaraditi.

5. PayPal će voditi aktivista Dan Schulman

Nakon izdvajanja, predsjednik i izvršni direktor PayPala postaće Dan Schulman koji je u PayPal došao iz American Expressa a prije toga je bio direktor Virgin Mobilea. Schulman je poznati društveni aktivista, a još se priča kako je, da bi vidio čime se zapravo bavi Virginova humanitarna organizacija StandUp for Kids, bio beskućnih u New Yorku i prosio za hranu.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *