Google u drugom tromjesečju bilježi skoro 4 milijarde dolara neto dobiti

Dodajte komentar

Googleova zarada u drugom je tromjesečju ove godine daleko premašila očekivanja analitičara i to zbog sporije potrošnje i povećane vrijednosti dionica do čak četrnaest posto, kako bi dokazali investitorima kako mogu svoje troškove držati pod kontrolom. Prodaja umanjena za prihode povećala se za trinaest posto i iznosila 14,4 milijarde dolara.

Nova finansijska direktorica Ruth Porat pomalo je ublažila zabrinutost ulagača da će glavni izvršni direktor Larry Page novac potrošiti uglavnom na projekte koji su izvan glavnog fokusa kompanije, poput samovozećih automobila i računarskih naočara. Strahovalo se da bi se troškovi mogli nagomilati, a da se to loše odrazi na prihodima kompanije.

Fokus na povećanju potrošnje

“Fokus se sve više okreće potrošnji i sposobnosti zadržavanja toga”, kazao je analitičar James Cakmak. Vrijednost dionica Googlea skočila je za jedanaest posto od početka jula. “Prioritet je rast prihoda. Imamo široke mogućnosti, ali borba za rastom prihoda u skladu je s upravljanjem troškovima”, kazala je Porat.

Neto dobit za drugo je tromjesečje ove godine iznosila gotovo četiri milijarde dolara, a bila je i viša nego prošle godine. Kompanija je kazala da bi prihodi u proteklom periodu bili i do milijardu dolara viši, da je devizna stopa ostala stalna.

Nova direktorica nosi novo iskustvo

Broj klikova na oglase takođe je porastao i to za osamnaest posto. Vrijeme gledanja videa na YouTubeu poraslo je za šezdeset posto, a broj korisnika koji stranicu prate na mobilnim uređajima u konstantnom je porastu. Direktorica finansija Porat u Google je došla s bogatim iskustvom na Wall Streetu. Uspjela je povećati broj mobilnih korisnika, prati šta se događa s oglašivačima, ali i vodi računa o novim akvizicijama kompanije i njihovoj poboljšanoj usluzi.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *