Duvanski: Ukradeni računari sa podacima

Dodajte komentar

U upravnoj zgradi Duvanskog kombinata preksinoć su ukradeni kompjuteri sa poslovnim podacima. To se desilo uoči rasprave u Skupštini gdje je juče formiran anketni odbor za ispitivanje prodaje imovine DKP-a i poslovanja kompanije, a danas stečajni sudi ja Miodrag Anđelić treba da odluči o zahtjevu za pokretanje klasičnog stečajnog postupka i vjerovatno likvidacije DKP-a.

„Vijesti” su juče nešto prije 10 časova ujutro bile pred kapijom DKP-a u trenutku kada su inspektori Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala Uprave policije došli da obave uviđaj.

Do krađe je došlo svega pola dana nakon što su radnici proizvodnje cigareta DKP-a javno upozorili javnost i direktora u ostavci Slavoljuba Vukašinovića, (koji ni juče nije bio na svom radnom mjestu), da će biti prinuđeni „da se obrate institucijama koje bi trebalo da obave uvid u rad DKP-a od 2010. naovamo i da procesuiraju slučaj zvani Duvanski kombinat”.

Stečajni upravnik Veselin Raičević kazao je “Vijestima” da su odnijeta neka stara kućišta.

“Rečeno mi je da ništa vrijedno i značajno od dokumenata nije odnijeto. Neko će, u svakom slučaju, morati da odgovara za ovo”, kazao je Raičević.

Imovinu DKP-a u stečaju danonoćno obezbjeđuje privatna firma iz Nikšića, koja za tu uslugu, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, mjesečno naplaćuje 4.700 eura. Kancelarije administracije iz kojih je pokradena kompjuterska oprema nijesu, međutim, izgleda pokrivene video nadzorom.

U DKP-u, koji se proteklih godina u javnosti sumnjičio i za šverc, i ranije se dešavalo da nestaju ili se iznose povjerljiva dokumenta ili gotovi proizvodi, koji su često bili predmet i ulične prodaje. Prije više godina bilo je i požara u samom krugu ove duvanske fabrike, u državnom vlasništvu.

Predstavnici oko 150 preostalih radnika Duvanskog kombinata u stečaju nijesu uspjeli juče da se dogovore sa stečajnom upravom o nastavku proizvodnje u toj fabrici, niti su mogli računati na bilo kakve garancije za isplatu zaostale aprilske, majske i junske zarade.

„Od 1. decembra 2014. nijesam stečajni upravnik u punom kapacitetu već sam samo imao nadzornu ulogu jer sam prijavio sudu neispunjenje plana reorganizacije DKP-a, a sud još nije odlučio o pokretanju klasičnog stečaja”, objasnio je Raičević.

Proizvodnja cigareta je buntom radnika zbog neisplaćenih zarada prekinuta još krajem juna, a kako sada stvari stoje tri zaostale zarade im u slučaju bankrota vjerovatno neće ni biti isplaćene.

„Ne može se računati na isplatu zarade, ako se ne radi i proizvodi. Od čega”, istakao je Raičević uz napomenu da je radnicima uzalud preporučio da se vrate radnim obavezama.

Pokretanje klasičnog stečaju u DKP, zbog neispunjenja plana reorganizacije, koji će vjerovatno voditi likvidaciji tog preduzeća, je zatražio advokat-povjerilac Dragan Kovačević koji potražuje od DKP-a oko 48 hiljada eura.

Ukoliko sudija Anđelić danas donese odluku o proglašenju bankrota i klasičnom stečaju, sa svim radnicima će biti raskinut ugovor o radu, po automatizmu i sili Zakona o stečaju, i već od ponedjeljka će biti formalno upućeni na biro rada, a stečajna uprava će zavisno od buduće proizvodnje naknadno pozivati dio radnika koji joj budu bili potrebni.

Radnici: Čudno da se pljačka sada desila, ko upravlja firmom

Predstavnici radnika proizvodnje DKP-a nezadovoljni jučerašnjim sastankom sa Raičevićem saopštili su da im se nameće pitanje kako je on to “malo stečajni upravnik, a malo nije” i kako je dozvolio da firma dugogodišnje posluje sa gubitkom, iako je kao nadzorni organ bio dužan da ukaže na takvo stanje u firmi.

„Odgovornost za potraživanja radnika prebacuje na državu, konkretno Ministarstvo finansija. Dao je garancije za isplatu socijalnog programa koje je i sama Vlada garantovala 2010. godine. Međutim, ne daje nikakve garancije za isplate zaostalih zarada, mada toplo preporučuje da pokretanjem proizvodnje zaradimo već zarađenu aprilsku, majsku i junsku platu“, saopštili su radnici.

Oni zato javno pitaju stečajnog sudiju Miodraga Anđelića koga je on to odredio da se bavi pitanjem DKP-a i kome radnici mogu da se obrate, ,,s obzirom da je poslovodstvo u ostavci, a stečajni je samo stečajni po potrebi”.

„Dakle, rješavanje naših problema se svodi na „prebacivanje loptice” s poslovodstva na (ne)stečajnog upravnika koji opet prebacuje odgovornost na Vladu. Čudna je stvar da je upravo danas izvršen uviđaj od strane policije zbog nestalog kompjutera iz upravne zgrade, pored svog postojećeg obezbjeđenja“, naveli su juče nezadovoljni radnici.

Izvor: Vijesti

Foto: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *