Bivši direktor MMF-a: Najbolje bi bilo da Njemačka napusti eurozonu

Dodajte komentar

Ashoka Mody, bivši pomoćnik direktora u Međunarodnom monetarnom fondu, koji je bio zadužen za nekoliko programa pomoći tokom krize u eurozoni, smatra da bi bilo najbolje da Njemačka napusti euro. 

Dok je radio za MMF, Mody je bio zadužen za praćenje njemačke ekonomije, a radio je i na programu pomoći za Irsku.

Za razliku od većine, Mody smatra da je dobro da je njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble, pokrenuo temu napuštanja eurozone, jedino što on smatra da bi eurozonu trebala napustiti Njemačka.

“Kada bi se Njemačka vratila marki to bi izazvalo pad vrijednosti eura, što bi zemljama periferije omogućilo povećanje konkurentnosti. Italija i Portugal imaju jednaki BDP kao kad je euro uveden, dok je Grčka ekonomija u fazi propadanja i mogla bi pasti ispod početne vrijednosti. Slabiji euro dao bi tim zemljama podsticaj za rast. Ako bi na primjer Holandija, Belgija, Austrija, Finska slijedile Njemačku, i formirale novi valutni blok, euro bi još dodatno oslabio”, navodi Mody u svom tekstu na Bloombergu.

Mody smatra da grčko napuštanje eura nema smisla, jer se u evropskim okvirima radi o beznačajnoj ekonomiji, a s druge strane zajednička evropska valuta i dalje je prejaka za zemlje kao što su Italija, Španija i Portugal.

Poslovni Puls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *