Advent i EBRD i zvanično vlasnici Hypo Group Alpe Adria

1 komentar

Advent International Advent, globalno aktivni privatni investitor i Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD okončali su proces kupovine Hypo Group Alpe Adrie AG – bankarske mreže u Jugoistočnoj Evropi (SEE mreže) od Heta Asset Resolution-a (od Heta-e) entiteta bivše Hypo Alpe Adrie banke u vlasništvu Austrije.

Kupovina je formalno završena danas, pošto su stupili na snagu dogovoreni uslovi kupoprodajnog ugovora potpisanog 22.decembra 2014. godine.

Na čelu Upravnog odbora bankarske mreže u Jugoistočnoj Evropi SEE mreže je novoizabrani glavni izvršni direktor Ulrich Kissing, zajedno sa Johannesom Prokschom, glavnim finansijskim direktorom, Stefanom Seldenom, glavnim direktorom za rizike i Rainerom Sichertom, izvršnim operativnim direktorom i direktorom prodaje.

Upravni odbor Grupe biće dodatno osnažen, o čemu će više detalja biti sljedeće nedjelje.

Novi vlasnici su potvrdili timove regionalnih Uprava u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a sjedište bankarske mreže za Jugoistočnu Evropu i dalje će biti u Klagenfurtu, u Austriji i poslovaće u skladu sa austrijskom licencom za bankarstvo.

Advent i EBRD platili su cijenu dogovorenu kupoprodajnim ugovorom, pri čemu je HGAA obavezna da ispuni određene uslove do kraja 2015. godine.

Postojeća linija za likvidnost u iznosu od približno 2.2 milijarde eura, koju je osigurala Austrija i dalje će važiti. Ugovorne strane su postigle dogovor da se te kreditne linije isplaćuju tokom narednih godina.

“Danas preuzimamo vlasništvo nad bankarskom mrežom sa dobrim bilansom i sigurnim dugoročnim kapitalom. Ova mreža ima skoro 1.2 miliona korisnika, 250 filijala u pet zemalja, koeficijent adekvatnosti kapitala od preko 20 odsto, dugoročna likvidna sredstva od preko dva milijarde eura, čist kreditni portfolio sa procentom problematičnih kredita oko 12 odsto i jak menadžerski tim, što nam pruža odličnu poziciju za razvoj HGAA, kao banke izbora za svoje klijente“ izjavio je dr. Christian Stoffel, direktor Advent International-a u Frankfurt.

Generalni direktor EBRD-a, Nick Tesseyman kazao je da su kao suvlasnici riješeni da doprinesu pružanju kvalitetnih usluga u poslovanju sa stanovništvom, malim i srednjim preduzećima, korporativnim klijentima i javnim institucijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

“Sa ciljem da ova Grupa bude među prvih pet banaka u regionu. Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD obezbijediće sredstva i stručnost kako bi osigurala razvoj bankarske grupe koja ima vitalnu ulogu u razvoju lokalne ekonomije u zemljama gdje posluje”, kazao je on

Novi glavni izvršni direktor Ulrich Kissing kazao je da su opet u poslu sa jakim i stabilnim vlasnicima i odličnim timom.

“Radimo naporno kako bi obezbijedili nove, visoko kvalitetne proizvode i usluge koje će uticati na značajan rast sve većeg broja klijenata u oblasti poslovanja sa stanovništvom, malim i srednjim preduzećima, te kako bi ostali pouzdan partner našim korporativnim klijentima i javnoj upravi”, istakao je on.

Ulrich Kissing je na prethodnom položaju kao generalni direktor Investitionsbank Berlin IBB bio, između ostalog, odgovoran za proširenje bankarskog programa finansiranja malih i srednjih preduzeća i privrednih subjekata. Ranije, tokom svoje karijere od preko dvadeset godina u Deutsche Bank AG bio je na raznim vodećim pozicijama. Bio je zaslužan za pokretanje i otvaranje filijale Deutsche Bank AG u Poljskoj, kao i za mala i srednja preduzeća.

Novi vlasnici HGAA imaju veliko iskustvo ulaganja u sektore finansijskih usluga Centralne i Jugoistočne Evrope. Advent International ima dugu istoriju ulaganja u zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope. U posljednjih 20 godina, Advent International je ulagao u preko 40 kompanija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Takođe, Advent International ima veliko iskustvo u sektoru finansijskih usluga i investirao je u više od 60 kompanija u ovom sektoru širom svijeta.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Treba se profesionalno nadati da ce novi vlasnici imati pametniji odnos prema upravljackim i menadzerskim strukturama i biti odgovorni prema bankarstvu kao djelatnosti. I to vise Ameri nego ucaureni ebrd…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *