Za manipulacije na kineskim berzama optužena kompanija povezana s osnivačem Alibabe

Dodajte komentar
Jack Ma

Protiv Hundsun Technologies pokrenuta je istraga kineskih regulatornih tijela zbog sumnje u kršenje pravila trgovanja dionicama, prenosi RT.

Bloomberg je prenio izjavu portparola Kineske regulatorne komisije, koji je, bez daljeg objašnjavanja, potvrdio da je u Hundsunovu podružnicu u Hangzhou poslat tim koji istražuje nepravilnosti u poslovanju, odnosno je li došlo do kršenja pravila trgovanja.

U centru pažnje odmah se našao Jack Ma, osnivač Alibabe, koji je putem investicione kompanije Zhejiang Finance Credit Network za 532 miliona dolara kupio 20,6 posto udjela u Hundsunu još prošle godine.

Predmet istrage kineskih vlasti je berzanska platforma HOMS kompanije Hundsun, za koju se sumnja da je automatskim zatvaranjem naloga prilikom trgovanja preko margin kredita, povećala volatilnost trgovanja i stvarala dodatni pritisak na berze koje su već izgubile 4 biliona dolara ili 30 posto vrijednosti u odnosu na prošli mjesec. Trgovanje uz korištenje margin kredita je termin koji se koristi kada ulagači posuđuju novac od brokera za kupovinu dionica, a ovakvi nalozi se obavljaju putem specijalno otvorenog računa.

HOMS sistem omogućava da pod jednim registrovani računom otvaranjem podračuna trguje više ljudi, a među prvim korisnicima bili su privatni equity fondovi koji nemaju pravni karakter. Kada je berza počela da pada, HOMS se na veliko počeo koristiti za kreiranje računa za trgovanje uz korištenje margin kredita, koji ne kontrolišu brokeri, odnosno mogu nadzirati samo glavni račun, ali ne i njegove podračune.

Jack Ma je na ove optužbe reagovao izjavom na svojem blogu, kazavši da je “zapanjen vijestima da je Hangzhou postao odgovoran za ovakva kretanja na berzama te da je Jack Ma srušio kinesku berzu”. Takođe je dodao da je “odavno odustao od spekulacija na tržištu dionica, mnogo prije nego što je postao osoba kojoj dionice, među prvima, mogu nanijeti štetu”.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *