Registrovana berza struje Sepeks za Srbiju i jugogistočnu Evropu

Dodajte komentar

Berza struje za Srbiju i jugoistočnu Evropu Sepeks (SEEPEX) je zvanično registrovana u Agenciji za privredne registre Srbije i trebalo bi da počne da radi krajem novembra 2015, saopštila je danas Elektromreža Srbije (EMS), suvlasnik berze.

Kako se navodi u saopštenju, uspostavljanje berze, odnosno organizovanog tržišta struje napraviće od Srbije svojevrsno energetsko čvorište čitavog regiona jugoistočne Evrope.

Sepeks je kompanija čiji su vlasnici Javno preduzeće EMS i Evropska berza električne energije (EPEX SPOT), a prva sjednica Nadzornog odbora Sepeksa biće održana sutra.

Dodaje se da će tržišna pravila, kao i procedura prijema za buduće članove Sepeksa biti objavljeni tokom jula i avgusta, a oficijelno testiranje sistema sa potencijalnim učesnicima na berzi započeće u septembru 2015.

“Planirano je da prve transakcije na organizovanom tržištu struje Sepeks budu realizovane krajem novembra ove godine”, navodi se u saopštenju.

EMS je naveo da će Sepeks podržati razvoj konkurentnog, transparentnog i pouzdanog tržišta struje za Srbiju i jugoistočnu Evropu i značajno uticati na povećanje obima trgovanja strujom u regionu.

Ističe se da Sepeks predstavlja bitan korak u kreiranju i primjeni adekvatnog rješenja za uspostavljanje regionalnog tržišta struje u jugoistočnoj Evropi, kao i za njegovu buduću integraciju u jedinstveno panevropsko tržište.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *