Plata od 750 eura za 40 Kolašinaca

Dodajte komentar

Kineska kompanija CRBS za izgradnju kampova za smještaj radnika na Pelevu Brijegu, Lopatama i na Jabuci, angažovalaje mještane tih sela i plaća im dnevnicu od 27 eura, potvrđenoje Portalu Analitika.

Mještani kažu da mjesečno u prosjeku zarade 750 eura, a ukoliko ne žele slobodan dan inkasiraju 810 eura.Angažovanje mještana na relaciji Pelev Brijeg Jabuka kod Mateševa je u skladu sa ugovorom koji predviđa da 30 odsto radova na prioritetnoj dionici auto-puta izvodi domaća radna snaga. Trenutno je angažovano sedam domaćih kompanija.

Na izgradnji kampova angažovano je 40-ak mještana po gradilištu. Oni kažu da posao i nije previše težak. Kampovi su plavo-bijeli dugački paviljoni, radi se šablonski i nije tehnički zahtjevno.

U početku je bilo problema zbog jezičke barijere i različitih zahtjeva kineskih šefova, ali kako je vrijeme odmicalo, sve bolje se snalaze i sporazumijevaju. Mještani su zadovoljni što se u ovom kraju, nakon 30 godina, konačno počelo nešto dobro dešavati i nadaju se da će biti angažovani kada počnu pravi radovi. Prioritetna dionica Smokovac-Mateševo imaće 18 tunela i 13 mostova, a tehnički su najzahtjevnija dva objekta most Moračica i tunel Vj eternik. Most Moračica će biti dugačak kilometar na stubovima visine 180 metara.

Tunel Vjeternik biće dug tri kilometra. Projekat predviđa izgradnju četiri petlje na Smokovcu, Pelevom Brijegu, Veruši i Mateševu. Radovi su zvanično počeli početkom maja, a planirano na izgradnji auto-puta Bar Boljare zvanično su počeli početkom maja i trajaće četiri godine. Prioritetna dionica duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na 1100 metara.

Foto: Portal Analitika

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *