Bivši šef HSBC-a: Pogriješili smo prilikom kupovine švajcarske banke

Dodajte komentar

Bivši šef HSBC-ja lord Stephen Green priznao je da ta banka “nije učinila sve kako treba” prilikom kupovine privatne švajcarske banke usred skandala o izbjegavanju plaćanja poreza. Green je rekao da je HSBC trebao obaviti detaljniji due diligence prije kupovine, piše BBC.HSBC je vlastima u Genevi platio 40 miliona švajcarskih franaka kako bi se nagodio u istrazi oko pranja novca u toj švajcarskoj banci.

Isplatom su nadoknadili troškove organizacionih propusta, a nikakve tužbe nisu podnijete.

Lord Green je bio izvršni direktor, a onda predsjednik HSBC-ja između 2003. i 2010.

Priznao je takođe da je HSBC propustio napraviti due diligence prije kupovine Grupo Financiero Bital u Meksiku 2002.

“S vremenom mogu reći da smo se trebali ranije fokusirati na problem pranja novca u banci koji je bio sasvim jasan. Nismo to učinili, pogriješili smo”, rekao je Green.

Nakon istrage američkih vlasti britanske banke morale su da plate gotovo dvije milijarde dolara kazne zbog zlouporabe bankarskog sistema za pranje novca.

Lord Green je priznao i da se nije mogao pomiriti s isplatama visokih bonusa nekim bankarima.

“To je bio najteži izazov s kojim sam se suočio. Kako se iko može pomiriti sa situacijom u kojoj se visokopozicioniranim ljudima isplaćuju ogromne količine novca, ili da neki mladi ljudi dobijaju tako visoke svote – nekoliko puta veće od, na primjer, direktora velike javne škole? Nema moralnih temelja da to opravdate. Je li mi zbog toga bilo neugodno? Možete se kladiti da jest”, rekao je Green.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *