Ovo je bilježnica Leonarda da Vincija koju je Bill Gates platio 30 miliona dolara

Dodajte komentar

Osnivač Microsofta, Bill Gates, poznat je kao strastveni čitač koji u svojoj kućnoj biblioteci ima mnoštvo rijetkih knjiga koje su odabrali profesionalni trgovci knjigama. 1994. godine, Gates je kupio ‘Codex Leicester’, bilježnicu rukopisa Leonarda da Vincija koji datira u 16. vijek.

Smatra se kako je ona napisana između 1506. i 1510. godine, a 72 stranice prilažu uvid u da Vinciev um. U njoj se nalaze skice, dijagrami i zapisane ideje. Radi se o jednom od 30 naučnih svesaka za koje se vjeruje da su Da Vincijevi, a mnogi ih smatraju njegovim najvažnijim djelima.

Tekstovi su pisani u njegovom poznatom “ogledalo” stilu jer se riječi čitaju s desna na lijevo, a oni su pisani na antiknoj verziji italijanskog jezika. ‘Codex Leicester’ primarno je fokusiran na da Vincijeve misli o vodi i plimi, vrtlozima i branama, i na povezanosti mjeseca, Zemlje i sunca.

3

Knjiga posuđena muzejima

Za rukopis je Gates izdvojio 30.8 miliona dolara na aukciji, a zbog cijene radi se o najskupljem literarnom djelu koja je dosad prodato. On ju je posudio muzejima ovog ljeta, a knjiga je već bila dio izložbe u Muzeju umjetnosti u Feniksu.

“To nije jednostavan dokument koji je zapis njegovih misaonih procesa; radi se o neurednom dokumentu u kojem je on razvijao svoje ideje.”, rekao je kurator izložbe Alex Bortolot Star Tribuneu.

2

Bilježnica će prvo biti izložena u Institutu umjetnosti u Minneapolisu

1

Zatim će biti izložena u Muzeju umjetnosti Raleigh Sjeverne Karoline

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *