Evropski bankarski sektor u oporavku

Dodajte komentar

Posrnuli finansijski sektor EU pokazuje nove znake oporavka, a banke povećavaju konkurentnost kroz sniženje standarda kreditiranja, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

ECB navodi da banke ublažavaju standarde kreditiranja preduzeća, što je ohrabrujući znak, budući da se hronično slaba kreditna aktivnost u evrozoni krivi za nedovoljno snažan oporavak 19 zemalja koje kao valutu koriste euro, prenosi agencija Frans pres.

„U julu 2015, anketa o kreditiranju u bankama eurozone pokazala je da su standardi kreditiranja kompanija ublaženi u drugom kvartalu, što je dovelo do jačanja konkurentnosti među bankama“, navodi ECB, dodajući da su banke ublažile i standarde kreditiranja domaćinstava, kao i da je zabilježen rast tražnje zajmova.

ECB se ranije žalila da ultra labava monetarna politika koju sprovodi ne pomaže realnoj ekonomiji, jer banke sredstva koja povlače iz ECB ne proslijeđuju dalje u vidu kredita, prije svega malim i srednjim preduzećima, koja su stub ekonomije eurozone.

U pokušaju da riješi taj problem, ECB je snizila kamatne stope na nove rekordne minimume i pokrenula niz programa pomoću kojih upumpava likvidnost u privredu, uključujući i program kupovine državnih obveznica članica eurozone.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *