Deutsche Bank na meti američke istrage zbog Rusije

Američke vlasti istražuju njemačku Deutsche banku (DB) zbog navodnog pranja novca iz Rusije. Istražni centar države New York ispituje transakcije vrijedne milijarde dolara i pretpostavlja se da je riječ o novcu koji je nezakonito izašao iz Rusije, naveli su izvori za AFP.

Njujorško odjeljenje za finansijske usluge (DFS) počelo je istragu DB-a početkom ljeta. Prema tim izvorima, ruski klijenti su neuspješno pokušavali podmititi zaposlene u toj banci u Moskvi kako bi prikrili porijeklo svog novca.

Portparolka njemačke banke rekla je kako je najveći broj zaposlenih na odmoru.

“Podržavamo učešće u međunarodnim naporima za otkrivanje i borbu protiv sumnjivih aktivnosti i preduzimamo akciju da pronađemo dokaze lošeg poslovanja”, navela je ona.

Skrivanje porijekla novca

Deutsche banka je obavijestila regulatorna tijela u Velikoj Britaniji i Njemačkoj o svojoj unutrašnjoj istrazi transakcija u ruskom odjeljenju od 2011. do 2015. godine.

Istražitelji iz New Yorka sumnjaju da su hartije od vrijednosti kupljeni u Moskvi, paralelno u Londonu, kroz DB, razmjenjivani za međunarodne valute.

Centri istražuju jesu li te transakcije, nazvane “ogledalo trgovine”, dozvoljavale klijentima da velike količine novca iznose iz Rusije, dok skrivaju njegovo porijeklo.

Izvor: Seebiz

Check Also

Počinje izgradnja najveće solarne farme u Evropi

Kompanije Iberdrola i Prosolia Energy, koje se bave proizvodnjom solarnih panela, dobile su saglasnost portugalske …

Leave a Reply

Your email address will not be published.