Radnici Brodogradilišta blokirali magistralu u Bijeloj

Dodajte komentar

Bivši radnici Jadranskog brodogradilišta, penzioneri, njih preko 200, ali i sindikalci Instituta Igalo i građani jutros su blokirali saobraćaj na magistrali, kod benzinske pumpe u Bijeloj, iskazujući protest što nadležni ni poslije 13 dana ne reaguju i ne shvataju ozbiljno njihove zahtjeve.

“Osim Skupštine Herceg Novog koja je odmah vanredno zasjedala, nama se sve ove dane niko nije obrato i čini se da ne shvataju koliko je ozbiljno stanje u Brodogradilištu”, kaže za Radio Jadran predstavnik radnika, član pregovaračkog tima i bivšeg Sindikata, Mladen Krivokapić.

On je kazao da je planirana mirna šetnja, u kojoj su im se pridružili i predstavnici Sindikata Instituta, kao i građani.

“Ali koja se završila blokadom saobraćajnice, a nakon 20 minuta vratili smo se u dvorište Brodogradilišta i tu ostajemo sve do ispunjenja naših zahtjeva”, rekao je Krivokapić.

On se zahvalio pripadnicima MUP-a, koji su bili kako je rekao izuzetno korektni.

Bijelski stečajci nastavljaju da dolaze na posao, iako im je 1. jula saopšteno da više nemaju radnu obavezu.

“To nam je usmeno rečeno, ali zvanično mi još uvijek nismo dobili otkaze, niti su nam vraćene radne knjižice, a odluka o stečaju nije ni objavljena u Službenom listu Crne Gore ni poslije 13 dana”, tvrdi Krivokapić.

Italijanski brod “South river”, već je trebalo da bude završen i da napusti Brodogradilište, ali na njemu se nije radio remont, pa je moguće da će uskoro biti pokrenuti “penali” zbog neobavljenog posla, koji idu na teret države, a država bi to trebalo da pretoči u stečajnu masu.

“O tome je trebalo da misli stečajni upravnik, i to je sad njihov problem, mi ne blokiramo brodove, samo tražimo ono što je naše. Nakon što nam se ispune uslovi i daju otpremnine, brodovi će biti “pušteni”, kazao je on.

Na pitanje hoće li se radnici koje pozove stečajni upravnik vratiti na posao da završe ugovorene poslove, Krivokapić kaže da bez pismenih garancija i isplata otpremnina, od toga nema ništa.

On je još dodao da očekuju u srijedu dolazak stečajnog upravnika Žarka Ostojića u Brodogradilište, koji je tražio da radnici ne budu na kapiji.

“Imamo pravo da budemo na kapiji na kojoj smo zaradili penziju, a njemu niko neće braniti da uđe u Brodogradilište”, jasan je Krivokapić.

Blokada je prošla bez incidenta, policija nije intervenisala,ali je upozorila da je blokada saobraćaja protivzakonita.

Podsjetimo da je Privredni sud 30. juna ove godine na zahtjev Poreske uprave Crne Gore zbog duga od skoro 6,5 miliona eura za poreze i doprinose uveo stečaj u ovu kompaniju, čija privatizacija ni nakon 4 tendera nije uspjela. Stečajci zahtjevaju petogodišnje povezivanje radnog staža, isplatu tri i po zarade, druge zaostale naknade, otpremnine po kolektivnom ugovoru i sredstva iz stambenog fonda. Dogovori sa Vladom su počeli, ali su prekinuti, jer nijesu dobili pismene garancije.

Radio Jadran

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *